e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Druhou polovinu Beethovenova festivalu otevře teplická filharmonie

publikováno: 29.5.2017, kategorie: Hudba, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Hudební festival Ludwiga van Beethovena vstoupí do své druhé poloviny symfonickým koncertem Severočeské filharmonie Teplice, na němž dostanou příležitost mladí dirigenti. Celkem se jich za dirigentským pultíkem vystřídá ve čtvrtek 8. června pět. Jako sólista se představí francouzský houslový virtuoz David Castro-Balbi.

Na programu je Beethovenova předehra dramatu Egmont a jeho koncert pro housle D dur. V něm se představí společně s filharmonií houslista David Castro-Balbi, který se hře na housle věnuje od pěti let a prvních úspěchů dosáhl již v dětství. V současné době studuje na Hudební akademii Franz Liszt ve Výmaru u prof. F. Eichhorna. Hraje na nástroj, který byl přímo pro něj vyroben J. Fetierem. Též hraje na nástroj G. B. Guadagnini, bývalý nástroj L. Spohra, který mu dala k dispozici akademie.

Po přestávce zazní Symfonie č. 2 D dur Johannese Brahmse. Zajímavostí koncertu bude, že se na dirigentským pultíkem vystřídá celkem pět mladých dirigentů - Andre Callegaro z Brazílie, Henri Christopher Aavik z Estonska, Martijn Dendievel z Belgie a Friedrich Praetorius a David Preil z Německa.

Koncert se koná ve čtvrtek 8. června v koncertním sále Domu kultury v Teplicích. Podrobný program najdete na festivalovém webu

Předprodej vstupenek na festivalové koncerty v Teplicích v pokladně Domu kultury Teplice, pondělí - pátek 9,00 - 20,00 hodin, sobota - neděle 14,00 - 20,00 hodin, online rezervace: www.dkteplice.cz. Vstupenky na koncerty mimo Teplice budou k dispozici vždy hodinu před začátkem na místě.

Od pondělí 15. května můžete festivalové dění sledovat ve Speciálu Jaro s Beethovenem.