e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zámek Nový Hrad nabízí největší záhady a tajemství světa

publikováno: 29.4.2022, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Na zámku Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku se otevřela nová výstava, která zpestří letní návštěvnickou sezónu. Tentokrát seznamují s tajemnými předměty z celého světa, jejichž vznik nebo účel nebyly dodnes rozluštěny. Podívat se na ni můžete do 28. července.

 

"I přes skutečnost, že se jedná o kolekci kopií, mistrovských a výstavních replik, faksimilí a reprodukcí, bylo velmi náročné je na výstavu obstarat. Pro zajištění všech exponátů jsme se propojili s odborníky nejen z několika zemí Evropy, ale i z USA, Austrálie, Hondurasu a Číny," vysvětluje autor výstavní koncepce Petr Lukas.

Pravděpodobně nejhodnotnějším exponátem výstavy je věrná replika slavné Mitchell-Hedgesovi křišťálové lebky. "Exponát je, stejně jako originál, precizně vybroušen z jednoho krystalu přírodního křišťálu. Zajímavostí je, že původní téměř 9 kg krystal pochází z oblasti velmi blízké místu nálezu samotné Mitchell-Hedgesovi lebky a svou velikostí a čistotou patří mezi naprosto unikátní krystaly nejmenovaného naleziště za uplynulých několik desítek let. Ojedinělost předmětu umocňuje i fakt, že originální exponát není nikde na světě vystaven pro veřejnost," upozorňuje Petr Lukas.

Kromě toho můžete vidět další záhady světa - Longinovo kopí, Voynichův rukopis, Turínské plátno, Svatý grál, tzv. první počítač - Mechanismus z Antikythéry, dosud nevyluštěný Krétský disk nebo obrovské kopie sochy Moai z Velikonočního ostrova. O všech exponátech se dozvíte mnoho zajímavostí a výstava využívá řadu multimediálních prvků.

Výstava je otevřena v běžné otevírací době zámku, tedy od úterý do neděle, a to bez průvodce. Vstupné pro dospělé je 100 korun, pro děti 80 Kč.