e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kam na čarodějnice a První máj?

publikováno: 29.4.2019, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Úterní filipojakubská noc nebo středeční prvomájový den? Který program vás zláká? Vybrali jsme pro vás pár tipů na přelom dubna a května na Mostecku, Teplicku, Chomutovsku a Lounsku - kromě pálení čarodějnic například Lásky čas na výstavišti v Lounech, strašidelné prohlídky zámku Duchcov, Valdštejnskou slavnost v Litvínově... Další tipy přidány v ÚTERÝ!

Dobroměřice 
Čarodějnice se budou pálit na rozhledně Červeňák u Dobroměřic na Lounsku. Program začíná v 16,00 hodin u Ejemovy chaty a pořádají ho Sokolové. Čeká vás bohatý čarodějnický program s odměnou, nezapomeňte na buřty. Chata bude otevřena do 18,00 hodin, auta nechte dole.

Duchcov
Sportovně pojali čarodějnice v Duchcově, kde se v úterý od 17,30 hodin koná ve sportovním areálu Bažantnice akce, pořádaná Atletikou Duchcov. Připraveny budou netradiční disciplíny jako čarodějnický běh bez rozdílu věku (odměna pro nejhezčí čarodějnice), fotbal v sukních či hod oštěpem. K ohýnku si přineste buřty a chleba.
Už v 16,00 hodin ale můžete vyrazit na náměstí Republiky, kde začíná zdobení a stavění májky. Oslava májky pak bude probíhat ve středu 1. května. Ve dvě odpoledne (a také v 15,50 hodin) uvede Divadlo M Májový kabaret na náměstí, představí se hasiči se svou technikou, následuje vystoupení dětského rockového sboru Melodica a mažoretek. Od 9,00 do 12,00 hodin bude otevřena hasičská zbrojnice v Duchcově.
Na první květnový den připravuje zámek v Duchcově zábavné a strašidelné prohlídky zámku s Divadlem v Pytli Petra Stolaře nazvané Čarodějnice - Den poté. Prohlídky se konají od 14,00 do 19,00 hodin, vstupné 150 Kč dospělí, 100 Kč děti, rodinné 390 Kč, rezervace na tel. 417 835 301.

Hrob
V Hrobu na Teplicku se bude májka stavět v úterý 30. dubna od 17,00 hodin u hasičské zbrojnice. Můžete si přijít prohlédnout hasičskou techniku, občerstvení bude zajištěno.

Chomutov
Program v zooparku v Chomutově začne v 16,00 hodin a potrvá do 19,00 hodin. Určen je především dětem, čekají je soutěže a hry, pohádka divadla Kapsa a vystoupení kapely Makovec.

Kadaň
Františkánský klášter v Kadani zve turisty na výšlap na Velký Špičák u Přísečnice (965 m.). Sraz na vrcholu je ve 12,00 hodin. Společný výstup na Špičák pořádá pan Hans Müller z Přísečnice a paní Helena Černá z Měděnce. Letos se k nim připojuje i Městské muzeum v Kadani, které 21. června otevře ve františkánském klášteře výstavu o zaniklém městě Přísečnice.

Klášterec nad Ohří
V úterý ve 14,45 hodin začne stavění májky na kláštereckém náměstí. O hudební doprovod se postará Viliam Béreš s kapelou.
V letním kině vypukne v úterý 30. dubna v 16,00 hodin velká Filipojakubská noc, kterou pořádá zámek a hudební divadlo Hnedle vedle. Kino se otevírá již v 15,30 hodin, v programu vystoupí Hudební divadlo Hnedle Vedle a host, soutěže pro děti, občerstvení, malování na obličej a další. Oheň k opékání špekáčků (doneste si s sebou). Soutěž o nejlepší masku čarodějnice.

Krupka
Krupský celoměstský slet čarodějnic vypukne v úterý v 16,00 hodin na městském stadionu. Čekají vás pouťové atrakce, soutěže o ceny, stánky s dobrotami a velké ohniště na opékání buřtů. 
Opravdu pestrou nabídku programů nabídne Krupka na Prvního máje. Hned ráno zve starosta občany na program na stadionu, kde v 11,00 hodin naváže fotbalový srandamač s týmem hvězd.  V 10,00 hodin začíná prvomájová jízda vozů od restaurace sv. Florián v Horní Krupce směr Fojtovice, kde je připraven zábavný program a prohlídka statku. Odpoledne od 14,00 hodin se pak na Komáří Vížce koná sousedské česko-německé setkání u kaple svatého Wolfganga.

Most
Pálení čarodějnic pořádá na své zahradě Středisko volného času v Mostě, a to od 16,00 hodin. Děti čekají soutěže a atrakce, vstupné je 20 Kč.

Litvínov
V Litvínově se koná na Prvního máje tradiční Valdštejnská slavnost, jejíž kompletní program najdete v Magazínu. Předchází jí také tradiční Studentský majáles s průvodem městem a hudbou v úterý 30. dubna.

Louny
Na výstavišti v Lounech se chystají hned dva programy - v úterý 30. dubna městské čarodějnice a na Prvního máje program nazvaný Lásky čas. V úterý program začíná ve 14,00 hodin, zahrají DJ Styx, Alibi rock, Třísestrovský revival, Rammstein revival a DJ William Daffoe. K zapálení vatry dojde v 18,00 hodin. Ve středu 1. května se pak koná další prvomájový program od 12,00 hodin se soutěžemi, ukázkami práce hasičů, modeláři, lunaparkem. Zahrají kapely Refreš, Beruška, Alkehol revival a Napůl šťávy.

Osek
Čarodějnická řádení se odehraje v zahradě Společenského cetra v Hrdlovské ulici v úterý od 17,00 hodin. Čeká vás odpoledne na zahradě se skupinou Bolly Ladies v kostýmech čarodějnic, opékání buřtů a pálení čarodějnice.

Panenský Týnec
Retro zábavu slibuje prvomájový průvod v Panenském Týnci na Lounsku, který vyjde ve středu 1. května ve 13,00 hodin. Sraz je na návsi, cíl a občerstvení v sokolovně. S sebou dobový úbor, tisk a další propriety.

Petrohrad
Obec Petrohrad na Podbořansku pořádá v úterý 30. dubna stavění májky, které se uskuteční na dětském hřišti v Petrohradě od 15,30 hodin.

Proboštov
Obec Proboštov na Teplicku pořádá pálení v úterý od 16,00 hodin v areálu Stáje U Kaštánka. Čeká vás čarodějnická stezka, soutěže pro děti, jízdy na koních, dětská diskotéka, opékání buřtů, After party pro dospělé. 

Radonice
První květnový den se konají tradiční Radonické májové slavnosti, v Radonicích na Kadaňsku Bohatý program začne na náměstí v 10,00 hodin, uvidíte řadu vystoupení a ukázek, na autobusovém nádraží bude probíhat kaskadérská show, v kulturní domě výstavy, na hřišti sportovní aktivity, chybět nebudou stánky, atrakce s zábavním parku, ukázky řemesel či dravých ptáků a sov.

Stekník
Zámek Stekník připravil na první květnový den prohlídky pro nejmenší návštěvníky. Prohlídkami provází pohádková postava a děti budou poznávat jednotlivé známé pohádky. Dětské prohlídky začínají vždy v půl, první v 10,30, poslední v 15,30 hodin.

Teplice
Na Doubravce v Teplicích se koná prvního května sportovní den. Jeho součástí bude také jedenáctý ročník Běhu na Doubravku, který startuje ve 13,00 hodin od pravřídla v centru Teplic, trať měří 4,2 km. Od 12,00 do 15,00 hodin je na hradě připravena pro děti hra Pevnost Doubravka. V dalším programu je pak vystoupení šermířů, coutry kapela Orel, hod kládou a soutěž v přetahování lanem. Zpřístupněna bude vyhlídka.

Žatec
Čarodějnický rej se bude odehrávat v úterý 30. dubna v letním kině. Areál se otevře v 16,30 hodin. Během programu se představí neziskové a volnočasové organizace ve městě, na jevišti se bude odehrávat řada vystoupení. V 17,20 hodin začíná tanec a volba Miss čarodějnice 2019. V 19,10 hodin začne večerní maňásková pohádka Perníková chaloupka loutkového divalda Jitřenka. Poté vystoupí Ráchel Pabiánová, Michal David Revival a program ukončí zábava se skupinou Sortiment.
Oslavu Prvního máje pro děti pořádá v Žatci restaurace Chaloupka u řeky Ohře, a to od 14,00 hodin. K tanci a poslechu hraje Sprint a jsou připraveny soutěže pro děti o ceny a jízda na koních.
Sváteční den 1. května si můžete užít v Žatci sportovně, závodem Hopman Duatlon, tedy v kombinaci běhu a cyklistiky. Připraveny jsou trasy pro všechny věkové kategorie o něj nejmenších dětí po dospělé. Registrace probíhá na fotbalovém hřišti za řekou Ohří od 9,30 hodin, děti startují v 11,00 hodin, další starty pokračují do 12,30 hodin. Doporučeno je MTB kolo. Přihlášky on-line na www.hopmantriatlon.cz.