e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kadaňský Majáles nabídne recesi i muziku

publikováno: 29.4.2015, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kulturní zařízení Kadaň

Sdílet: facebook twitter google+

Osmý ročník kadaňského Majálesu v sobotu 2. května přinese opět zejména dobrou hudbu a recesivní zábavu. Po minulém ročníku, který hudebně doprovodily kapely z Kadaňska, bude letos naopak ve znamení přespolních. Hvězdou večera v Orfeu budou Kurtizány z 25. avenue. Pokud se jmenujete po nějakém zvířeti, zapojte se rekordu - vstup máte zdarma. POZOR ZMĚNA! Ve čtvrtek pořadatelé oznámili, že akce se koná ve Smetanových sadech!

Po několika letech se festival výjimečně přesune ze Smetanových sadů do areálu pod hradem, a to z důvodu, že se v městském parku budou upravovat komunikace a stavební činnost bude v plném proudu. Večerní část majálesu se ovšem opět odehraje v KZ Orfeum.

O zábavu se postarají tradičně studenti se svými recesivními stánky, některé – jako majálesové svatby a pohřby, orientální tabákové stánky – nechyběly téměř na žádném ročníku, jiné budou překvapením. Dočkáte se i paintballové střelnice a jízdy na koních. Festivalem vás provedou Dj Píďan a J-Lo-Mour.

Plzeňská dvojice, která festival recese odstartuje, si říká Glajstr duo a její styl někdy bývá označován jako intelektuální porno-pop. Zpěvák a textař Filip Koryta se s češtinou mazlí, osahává všechny její skulinky a dokáže ji i bez prznění přivést k vrcholu. Z Litoměřic přijede kapela Duben v Pešti a zahraje na zcela jinou strunu. Zpěváku a textaři Broňovi Podlahovi jde o sdělení stejně naléhavé, na jaké jsme byli zvyklí od Filipa Topola a i hudba litoměřických muzikantů nám v mnohém Psí vojáky připomene. Až z Písku dorazí skupina Závodní ovce, která svou hudbu na pomezí rapu a punku opět staví především na hrátkách svého zpěváka Petra Putny (ano, jde o bratra prof. Putny) s češtinou. Jako čtvrtá v pořadí zahraje skupina Madame Butterfly z Ledče nad Sázavou a po zpěvácích přijde na scénu zpěvačka z podmanivým hlasem. Z Karlových Varů dorazí funková kapela Shoe Cut. Závěr venkovní části festivalu bude patřit souboru, který si říká Minikapela, hraje na mininástroje, ale svými parodiemi na zavedené středněproudé kapely vás maximálně pobaví. Na Majálesu tak dostanete Kryštofy, Dana Landu nebo Čechomor pěkně v jednom balení. Večer vás v Orfeu rozehřejí místní hoši z Nuceného výseku, abyste si zařádili na hvězdu letošního Majálesu – Kurtizány z 25. avenue.

Každý rok se také pořadatelé snaží překonat nebo zcela vymyslet nějaký rekord do české knihy rekordů. Letos se pokusíme překonat rekord v počtu lidí se zoologickým příjmením na jednom místě. Každý, kdo se jmenuje po nějakém zvířeti od Nezmara přes Stehlíka až po Outloně (včetně zdrobnělin, různých uznatelných ohybů a samozřejmě ženského přechýlení), má vstup proti občanskému průkazu zdarma! Ostatní si musejí za vstup na festival zaplatit 60 Kč v předprodeji nebo 100 Kč na místě.