e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Vojtěška Vlčková: Biblické krajiny odlité z bronzu

publikováno: 29.4.2014, kategorie: Výstavy, autor: Jan Losenický

Sdílet: facebook twitter google+

Ve středu 30. dubna v 17,00 hodin bude v Galerii Josefa Lieslera v Kadani otevřena výstava šperkařky a sochařky Vojtěšky Vlčkové. V Kadani představí autorka příběhy Starého a Nového zákona vytvořené z kamene a bronzu pod názvem Biblické krajiny.

Vojtěška Vlčková vystudovala SUPŠ v Turnově obor zlatnictví a stříbrnictví, žije a pracuje v Praze a v Křovicích u Dobrušky. V rámci svého povolání se zabývá výrobou šperků, těžištěm její volné tvorby se stala plastika; ve svých solitérních plastikách z bronzu a kamene, jejichž výška zpravidla nepřesahuje 20 cm, realizuje převážně figurální motivy, a to pomocí technologie, která vylučuje možnost repliky.

Sama autorka o tom, z čeho a jak vznikají její krajiny, řekla: „Sochy modeluji z včelího vosku a odlévám je do bronzu. Je to úžasná technologie. Modelování ve vosku, na rozdíl od modelování z hlíny nebo tesání do kamene, dává tvůrci obrovskou možnost animace. Nemusím mít v hlavě předem vymyšleno, jak bude socha vypadat, a taky nemám. Všechno dozrává během modelování. Je snadné přidat dvě tři postavy a pak je odstranit, protáhnout krk, otočit hlavu, když to není ono, vrátit do původní polohy. A přitom myslím na ten příběh a kladu si otázky. Tak se ptám a modeluji a předělávám a měním a pak, když už se mi zdá, že právě tak a dost, zafixuje to bronz. V bronzu se mi socha odcizí. Žije si svůj život, do kterého už nemůžu zasáhnout. Mám raději to modelování a ptaní se.“

Ve chvíli, kdy Vojtěška Vlčková seřadila své Biblické krajiny podle časové posloupnosti, pochopila, že vlastně modeluje knihu. Biblické krajiny Vojtěšky Vlčkové proto vyfotografoval Martin Tůma a v roce 2000 vznikla pozoruhodná publikace, která byla vydána v době jmenování Dominika Duky do úřadu arcibiskupa pražského a primase českého, a stala se poděkováním a přáním úspěšného naplnění jeho poslání.

Nenechte si ujít mimořádnou výstavu, která (podle autorčiny neteře) „nevyžaduje rozumění, chápání, čtení, vědění … ale jen soustředěné dívání se.“