e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kraj podpoří kotlíkové dotace

publikováno: 29.4.2013, kategorie: Zajímavosti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Po vzoru Moravskoslezského kraje se také Ústecký zapojí to tzv. kotlíkových dotací. Dotační program má umožnit obyvatelům kraje vyměnit staré neekologické kotle za moderní nízkoemisní kotle na uhlí či biomasu. Kraj lidem přispěje částkou 40 tisíc korun. Rozhodlo o tom minulý týden zastupitelstvo.

Zastupitelstvo zřídilo „Fond životního prostředí Ústeckého kraje“, který bude spravovat peníze určené právě na program výměny kotlů v Ústeckém kraji. Podílí se na něm nejen kraj, ale také Ministerstvo životního prostředí. "Předmětem programu bude podpora výměny stávajících ručně plněných kotlů na tuhá paliva za nové nízkoemisní automatické kotle na uhlí, biomasu nebo uhlí a biomasu. Žadateli bude po splnění požadovaných podmínek poskytnuta jednorázová investiční dotace ve výši 40 000 Kč. Pro 1. Společnou výzvu schválila Rada Ústeckého kraje spoluúčast kraje v maximální výši 5 milionů Kč," informoval vedoucí oddělení tiskových informací kraje Zdeněk Rytíř.

Program by měl odstartovat v průběhu července, kdy bude na stránkách kraje zveřejněn formulář k žádostem.

S programem začal vloni Moravskoslezský kraj. Domácnosti tam mohly a stále mohou získat dotaci 60 a následně 40 tisíc korun na výměnu stávajících ručně plněných kotlů za nové. V první pilotní výzvě se rozdělovalo 20 milionů korun. Zájem byl tak obrovský, že musel být po několika hodinách zastaven příjem dalších žádostí. Další „kotlíkové“ dotace proto následovaly.