e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Severočeská filharmonie posílá posluchačům hudbu na dálku

publikováno: 29.3.2021, kategorie: Hudba, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Loňský zahajovací koncert sezóny Severočeské filharmonie Teplice byl prvním a posledním zároveň. Od té doby už filharmonici před své posluchače nepředstoupili. Hraní pro ně však nevzdávají - každý týden nabízí prostřednictvím internetu koncerty ve špičkové zvukové i obrazové kvalitě.

Severočeská filharmonie Teplice nemohla dokončit ani minulou sezónu, tu aktuální pak s jedinou výjimkou zrušila celou. "Byla to poněkud smutná a kuriózní situace, neboť tím jediným koncertem byl Zahajovací koncert, který byl současně posledním s diváky," říká manažerska orchestru Magdalena Jenčíková.

sft_nahravani_2.jpgNevytratit se z myslí a uší diváků tak může filharmonie jediným možným způsobem - nahráváním a vysíláním koncertů. Na konci loňského roku filharmonici připravili tři koncerty pro festival melodramu, HAMU a Český rozhlas a od ledna se vrhli na vlastní produkci. "Snažíme se, aby se každý týden objevil nový koncert. Jednotlivé koncerty mají značnou sledovanost, často přes tisíc diváků, čehož si filharmonie v této nelehké době velmi váží. Snažíme se udržovat kontakt se svými posluchači, kteří z hlediska covidu patří často do rizikové skupiny a sociální izolace na ně může doléhat daleko více," podotýká ředitel filharmonie Roman Dietz.

"V úzké spolupráci s šéfdirigentem Petrem Vronským byla připravena speciální dramaturgie, ve které nechybí díla světových a českých hudebních velikánů. A do Teplic se v této mimořádné situaci vrátil také čestný šéfdirigent Charles Olivieri-Munroe," dodává k dramaturgii ředitel.

Natáčení koncertů na vysoké profesionální úrovni je pro filharmonii novou výzvou. Díky spolupráci se zkušeným režisérem Jaromírem Malým a nahrávacím studiem Ponte Recods Miroslava Kuželky se divákům nabízí nejen vynikající zvuk, ale i obrazový zážitek. "Do naší spolupráce Jaromír Malý vkládá letité zkušenosti z filmového prostředí, čímž filharmonie nezískává pouhé záznamy koncertů, ale dokumenty, které na vysoké profesionální úrovni uchovají činnost filharmonie," komentuje práci filharmonie Magdalena Jenčíková.

Kromě velkých symfonických koncertů přináší záznamy i komorní vystoupení souborů členů filharmonie. Koncerty najdete na youtube kanálu Severočeské filharmonie Teplice, na facebookovém profilu a také na jejích webových stránkách, které se v nejbližších dnech představení ve zcela nové podobě.