e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 31. března až 2. dubna

publikováno: 29.3.2017, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

První dubnový víkend je na mnoha místech ve znamení zahájení turistické sezóny, takže můžete vyrazit na hrady a zámky, projet se turistickým vláčkem. K tomu přidáme tentokrát spoustu sportovních akcí – můžete si zaběhat nebo se projít v přírodě.

Sezóna začíná
Tento víkend můžete poprvé vyrazit na spoustu hradů, zámků, nebo se projet výletním vláčkem po Švestkové, Doupovské či Brtnické dráze. Podrobnosti o nových turistických linkách se dočtete už zítra. Sledujte náš nový Speciál Turistická sezóna 2017 začíná
Od soboty budou přístupné zahrady zámku Stekník (uvnitř probíhá rekonstrukce), v Krásném Dvoře se otevřou dvě výstavy – Háčkované panenky a fotografie z cest kolem světa hraběte Lažanského. Zámek Velké Březno zahájí netradiční prohlídkou Otevírání okenic, která začíná v sobotu 1. dubna v 10,00 hodin. Nová kavárna Café Páv se otevře v sobotu v prostoru zámku Ploskovice na Litoměřicku. Můžete se těšit na lahodnou kávu, zákusky a také na doprovodný kulturní program (od 10,00 do 16,00 hodin). Na duchcovském zámku bude od začátku dubna k vidění výstava fotografií z časů první republiky. 

Andersen na hradě
V pátek 31. března od 17,00 hodin si v Městské knihovně na Kadaňském hradě můžete užít podvečer plný zábavy pro celou rodinu. Pro děti je připraveno zpívání a divadélko, čtení pohádky pro malé i velké, o které se postará Jan Milota, a písničky s Martinem Šílem. Děti mohou získat registraci zdarma, stejně jako občerstvení. Více se dozvíte v článku Podvečer s Andersenem na kadaňském hradě.

Běh na Červeňák
První dubnový den si můžete vyběhnout na vrch Červeňák (nebo taky někdy Stříbrník) u Dobroměřic na Lounsku. Start hlavního závodu je v sobotu 1. dubna ve 14,00 hodin na začátku cyklostezky u železničního přejezdu za Dobroměřicemi. Prezentace tamtéž od 13,00 do 13,00 hodin. Dětské kategorie pak budou startovat blíž k Červeňáku ve 14,30 hodin. Startovné pro děti je 20 Kč, ostatní 50 Kč. Závody pořádá atletický klub ZŠ Prokopa Holého Louny a jde o třetí ročník.

Čištění břehu Ohře
Jen kousek odtud můžete v neděli 2. dubna přijít pomoci čistit okolí řeky Ohře. Sraz všech dobrovolníků je v 11,00 hodin u Loutkového divadla v Lounech.

Teplický Semmering
Jízda po Moldavské horské dráze se tento měsíc poněkud zkomplikovala, a tak si ji pojďte projít alespoň ve filmu. V dokumentárním filmu, který vznikl ve studiu Ponte Records na popud Českojiřetínského spolku. Promítání v neděli 2. dubna od 19,00 hodin v kině Lípa v Duchcově.

Zahájení v zoo
V sobotu 1. dubna bude v ústecké zoologické zahradě slavnostně zahájena letní sezóna. Můžete si vyzkoušet řadu her, soutěží a hádanek, shlédnout vystoupení Divadla Kvelb nebo změnit svůj vzhled malováním na obličej. Součástí programu bude také zahájení výstavy zvířecích fotografií a živá socha Heinricha Lumpeho, zakladatele zoologické zahrady. Přijďte si společně užít aprílové šprýmy do zoo, kde na vás čekají zajímavé aktivity po celý sobotní den.

Velikonoce v Litvínově
V Litvínově už se začínají chystat na velikonoční svátky, takže v neděli 2. dubna bude na nádvoří zámku Valdštejnů probíhat jarmark (od 9,00 do 16,00 hodin), ruční práce budou ke koupi na jarmárečku v zámecké kuchyni, kde budou také probíhat velikonoční dílničky. V zámeckém parku se můžete od 10,00 do 15,00 hodin povozit na koních. V obřadním sále zámku začíná v 11,00 hodin program pro děti Velikonoce naruby a od 15,30 hodin Ovčí pohádka. Během dne se také můžete vyfotit s velikonočním zajícem. Na zámku je již otevřena inspirativní velikonoční výstava.

Sezóna v chrámu
Turistickou sezónu zahájí Chrám chmele a piva v Žatci, a to v sobotu 1. dubna od 10,00 hodin. Program: Marš Chmelobrany Žatec s chmelovým skřítkem Hopem, slavnostní odemčení Chmelového majáku, občerstvení v restauraci U Orloje.

Výlet do hor
Pěší výlet do Krušných hor připravuje na první dubnový den Klub českých turistů v Krupce. Trasa povede po Sedmihurské silnici směrem na Dubí. Odjezd autobusem č.484 z náměstí v Bohosudově v 9,31 hodin, trasa podle možností od 8 do 15 km.

Běh Krušnohořím
Protáhnout tělo si můžete také na Meziboří, kde litvínovský atletický klub pořádá v sobotu 1. dubna pátý ročník Běhu krušnohořím. Start je za atletickým stadionem v 10,00 hodin (první startují dětské kategorie), přihlášky buď na webu atletika-litvinov.cz nebo na místě od 9,00 hodin. Závod je určen široké veřejnosti, tratě jsou rozděleny podle věku, dospělí běží na trasách 6 a 4,5 kilometru.

Běh parkem
A ještě jedna možnost, jak si zasportovat – v neděli 2. dubna se poběží Jarní běh zámeckým parkem v Krásném Dvoře na Podbořansku. Prezentace k závodu začíná v 8,30 hodin, start v 9,15 hodin. Závod je součástí oslav 70. výročí TJ Krásný Dvůr.

Další tipy můžete vyhledávat také prostřednictvím Kalendáře akcí.