e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Labská stezka – vítáme jaro na kole

publikováno: 29.3.2011, kategorie: Sport, autor: Oldřich Urban

Sdílet: facebook twitter google+

Deset dní po astrologickém příchodu jara, tedy ve čtvrtek 31. března, proběhne slavnostní otevření dalšího úseku Labské cyklostezky. Jaro je i začátkem nové turistické sezony, ke které cyklistika neodmyslitelně patří. Ústecký kraj jako investor stavby oficiálně otevře stezku po dopoledním bloku tematických příspěvků probíhajícím v prostorách Krajského úřadu Ústeckého kraje.

Ve 12.00 hodin se uskuteční slavnostní přestřižení pásky, a to u přívozu ve Velkém Březně, poté se zájemci z řad příznivců cykloturistiky mohou zúčastnit první jízdy po novém úseku a pro ty, kteří vydrží, bude přichystáno malé občerstvení v restauraci Tivoli.

Otevíraný úsek vede z Valtířova přes Velké Březno do Přerova. Výstavba řeší zejména jeden z nebezpečných úseků, kde cyklisté před výstavbou cyklostezky museli využívat silnici č. 261 vedoucí v těsné blízkosti řeky a železnice. Součástí stavby byl také úsek mezi Litoměřicemi a Třebouticemi.

Financování výstavby stezky bylo z velké části zajištěno z Regionálního operačního programu Severozápad, spoluúčast a další náklady hradil Ústecký kraj.

Údaje o budování Labské stezky:
Celková délka cyklostezky na území Ústeckého kaje (Dolní Žleb – hranice kraje) činí 96,5 km, přičemž v požadovaných parametrech je dokončeno přibližně 57 km. Zbývající část cyklotrasy nemá zatím požadované parametry a je připravována pro realizaci ve třech základních etapách:

ETAPA 1 – otevíraný úsek
úsek Přerov – Velké Březno – Valtířov
úsek Litoměřice – Třeboutice
ETAPA 2
úsek Děčín – Přerov
ETAPA 3
nedokončené úseky na území okresu Litoměřice