e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Františkánský klášter v Kadani obývají loutky

publikováno: 29.3.2010, kategorie: Výstavy, autor: Renata Malíková

Sdílet: facebook twitter google+

Kadaňský františkánský klášter zve na výstavu loutek. Je jich více jak třicet. Jsou veliké 20 až 30 centimetrů a nainstalovány do několika scén. Vystaveny jsou také rozpracované loutky. Součástí je i série nedělních loutkových představení. Součástí výstavy je také série nedělních loutkových představení.

Jedná se o staré loutky z prvorepublikového období, které vytvořil řezbář Zdeněk Pelikán. Ten působil jako pan řídící ve škole v Oltyni na Táborsku. Vytvořil celé divadélko. Kromě loutek udělal také několik rekvizit, scénu a některé kulisy i sám namaloval,“ vysvětluje Milena Bílková z kadaňského muzea. Loutky jsou nainstalovány do několika scén.

Návštěvníci výstavy uvidí rytířský sál, náves či dračí sluj. Vystaveny jsou také rozpracované loutky: hlavičky, ruce a nohy, střihy na oblečení, scénický nábytek a sešity s dobovými hrami. Expozici je možné navštívit do 30. května.

Součástí výstavy je série nedělních loutkových představení. 4. dubna bude v refektáři kláštera sehráno představení Kronika a 18. dubna Dračí pohádky. 2. května můžou rodiny s dětmi zajít do Orfea na Tři zlaté vlasy děda Vševěda. Všechna představení začnou ve 14 hodin. Vstupné je 20 korun.