e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Litvínov dnes odhalí znovuobjevenou mozaiku Zdeňka Sýkory

publikováno: 29.2.2016, kategorie: Výstavy, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Hnědobílá keramická mozaika Zdeňka Sýkory, který se v 60. letech stal průkopníkem využívání počítačů v umělecké sféře, bude opět přístupná návštěvníkům litvínovské Citadely. Po více než dvaceti lety bude dílo významného lounského rodáka odhaleno v pondělí 29. února na podvečerní slavnosti.

Mozaiku Zdeněk Sýkora navrhl v roce 1967, kdy začal být o jeho originální dílo zejména mezi architekty zájem. "Litvínovská mozaika vychází z netradičního půdorysu budovy, který je tvořen soustavou mnoha vzájemně se protínajících trojúhelníků," vysvětluje manželka Lenka Sýkorová. Osazena však byla až mnohem později, v roce 1975. Technické provedení ale nebylo zřejmě nijak oslnivé, takže se neustále opakovaly problémy se zatékáním. "Proto nás neudivilo, když v  devadesátých letech z Litvínova přišla zpráva, že se v atriu tehdy přestavovaného kulturního domu žádná mozaika nenachází. Dílo jsme tedy vyškrtli ze seznamu zachovaných realizací," vzpomíná Lenka Sýkorová.

Při přípravě výstavy grafik, která se v roce 2008 konala v Galerii Radniční sklípek však přišlo překvapení - jeden z bývalých zaměstnanců Citadely si totiž vzpomněl, že při přestavbě ji zedníci zazdili sádrokartonem. "Můžeme tedy poděkovat neznámému osvícenému zedníkovi, že dlaždice neotloukl," doplňuje Sýkorová. Nyní se ji podařilo zrekonstruovat a v pondělí 29. února bude opět odhalena.

Program začíná v 17,00 hodin na velkém sále komentovaným promítáním realizací Zdeňka Sýkory - průvodcem této části večera bude novinář a spisovatel Petr Volf. V 17,50 hodin je naplánováno odhalení mozaiky a poté od 19,00 hodin promítání filmů Zdeněk Sýkora (2001) - hodinový rozhovor s autorem, dokument ČT z cyklu Evropané, scénář a režie Jaroslav Brabec, Letná XL (2009), krátký dokument ČT natočený ke 40. výročí vzniku Sýkorovy unikátní realizace v architektuře, spolupráce Galerie Zdeněk Sklenář, režie Martin Dostál.

Mozaika Zdeňka Sýkory bude po odhalení přístupna v provozní době Citadely, a to pondělí až pátek 13,00 – 21,00 hodin, sobota a neděle 14,00 – 21,00 hodin.