e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Mostecké muzeum připravuje na únor a březen přednášky o přírodě

publikováno: 29.1.2018, kategorie: Vzdělávání, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Přírodovědné oddělení Oblastního muzea v Mostě pořádá od února sérii přednášek, které budou seznamovat s přírodou severozápadních Čech. První začíná ve čtvrtek 8. února a bude se věnovat ptactvu. V dalších se seznámite s pavouky, léčivými houbami a kouzlem Českého středohoří.

8. února 2018
Ptáci Mostecké pánve 
Přednáška o typických a zajímavých druzích ptáků žijících v oblasti Mostecké pánve. Zastoupeni budou zejména vodní ptáci a ptáci otevřené krajiny. Budou prezentovány fotografie ptáků Miloslava Anderleho, který doplní ornitologický výklad poznámkami o způsobu jejich pořízení. Přednáší Ing. Jaroslav Bažant a Miloslav Anderle.

22. února 2018
Podivuhodní pavoukovci 
Pavoukovci patří k tvorům, kteří vzbuzují u většiny lidí strach a odpor. Přednáška se Vám je pokusí prostřednictvím makrofotografií představit v trochu lepším světle. Dozvíte se, zda nám může nějaký druh ublížit, jaké používají pavoukovci lovecké strategie a které vzácné a pozoruhodné druhy můžete potkat v okolí Mostu. Přednáší Pavel Krásenský.

8. března 2018
Léčivé houby kolem nás 
V přednášce známého mykologa se dozvíte o houbách rostoucích v našem kraji. Jsou nejen výtečným doplňkem zdravé výživy, ale také posilují imunitu a obranyschopnost  našeho těla proti infekci, virům, nádorům i proti stárnutí. Přednáší PaedDr. Jiří Roth.

22. března 2018
Zázračné České středohoří 
Na přednášce se dozvíte o botanických zajímavostech a kuriozitách, o zajímavostech kolem památných stromů, dále o tajemných skalních útvarech, pravěkých památkách, památných kamenech, smírčích křížích a dalších votivních památkách. Závěrečná část přednášky je pak věnována "kamenožroutovi středohorskému", tedy geologickým a mineralogickým zajímavostem. Budete mít příležitost nahlédnout do nové knihy Zázračné České středohoří, případně si ji zakoupit. Přednáší Jiří Svoboda.

Všechny přednášky se konají od 17,00 hodin v přednáškovém sále muzea, vstupné je 20 Kč.

Hledáte tipy na ubytování v Mostě? Zkuste se podívat sem.