e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Písničkářka Marta Topferová v teplickém Jazz clubu

publikováno: 29.1.2016, kategorie: Hudba, autor: JP

Sdílet: facebook twitter google+

Marta Topferová je jednou z nejzajímavějších zpěvaček a písničkářek své generace. Martin hluboký hlas, lyrické písně a unikátní doprovod na čtyrstrunné cuatro a kytaru zaujaly posluchače po celém světě. Tuto sobotu 30. ledna si ji můžete poslechnout v Jazz clubu v Teplicích.

V mládí zpívala osm let klasickou a lidovou hudbu ve sborech v Čechách a ve Spojených Státech. Po emigraci do USA v roce 1987 se naučila plynně španělsky a prosadila se jako osobitá umělkyně a skladatelka latinskoamerické hudby. London Times popsal Martu jako „jednu z nejpůvabnějších interpretek lidové hudby Latinské Ameriky“.  Etablovala se na hudební scéněv New Yorku a spolupracuje s nejlepšími hudebníky z oblasti latiny, jazzu i vážné hudby, a tato zkušenost se odráží v jedinečném stylovém mixujejí vlastní tvorby. V roce 2012 se Marta vrátila do Čech a začala psát písně v rodném jazyce inspirované moravským folklorem a slovanskou hudbou pro její nový soubor Milokraj.

Dodnes Marta Topferová vydala sedm alb, čtyři ve španělštině, dvě včeštině a jedno v angličtině, obsahující převážně její vlastnítvorbu: Milokraj (2013, Animal Music), The Other Shore (2011, World Village), Trova (2009, World Village), Flor Nocturna (2006, World Village), La Marea (2005, World Village), Sueo Verde (2003, Circular Moves) a Homage to Homeland (2002, vlastní produkce). 

Marta je mezinárodně uznávaná jako jedna z čelních představitelek tzv. worldmusic, procestovala Evropu, USA, Kanadu, Argentinu a Thajsko a objevuje se na významných pódiích jako např. Queen Elizabeth Hall v Londýně, Blue Note v New Yorku nebo Bardentreffen Festival v Norimberku.