e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Pátá propagační jízda hasičů zamíří na sever Čech

publikováno: 29.1.2013, kategorie: Zajímavosti, autor: Josef Nitra

Sdílet: facebook twitter google+

Propagační jízdy Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska se už staly tradicí. Od loňského podzimu se úspěšně rozběhly přípravy na v pořadí pátou propagační jízdu historických vozidel, která je plánována na dny 31. května až 2. června na trase Horažďovice – Plzeň – Chomutov - Krupka. Kde všude se zastaví, se dočtete v článku. Slavnostní finále jízdy se plánuje na 8. června v programu Hasičských slavností Litoměřice 2013.

Jízda však není orientována pouze k VI. celorepublikovému srazu hasičstva a výstavě hasičské techniky, ale je také součástí oslav 135. založení SDH v Horažďovicích, které daly českému hasičskému hnutí dva jeho zakladatele – bratry Mayerovy. Zvláště pak Matěje Mayera, který byl druhým starostou Zemské ústřední hasičské jednoty království Českého. Z nedalekých Přeštic zase pochází jeden z prvních hasičských novinářů a zakladatel prvního hasičského muzea Václav Vrabčík.

Velké oslavy se očekávají v západočeské metropoli. Odpoledne prvního dne jízdy místní hasiči plánují oslavit 130. výročí založení Plzeňské župy. Další výročí, tentokrát 140 let SDH, si jízda připomene v závěrech dvou následujících etap - Chomutově a Krupce.

Velitelem V. propagační jízdy SH ČMS a organizátorem v Plzeňském kraji bude Václav Hulec, jehož pravou rukou je Petr Jůzek. V Ústeckém kraji řídí přípravy a bude velet Jiří Henc. Hlavním koordinátorem akce je Josef Nitra a celou akci zastřešuje náměstek starosty SH ČMS Jaroslav Salivar. Ten by měl také slavnostně vjet na pragovce z roku 1934 z Hasičského centra Přibyslav na litoměřické Mírové náměstí s praporcem jízdy, který jízdě opět věnuje firma Alerion. Přes Plzeňský kraj pojede s praporcem Škoda 154 z SDH Blovice a Ústecký kraj bude křižovat škodovka z roku 1928 z Libochovic.

Poprvé jízda vyrazila na týdenní pouť 10. června 2009 z Centra hasičského hnutí v Přibyslavi, aby přivezla na stadion v Ostravě-Vítkovicích oheň XIV. mezinárodní hasičské soutěže CTIF. Přesně na den po roce se vyjelo podruhé. Tentokrát na trasu Lány – Litoměřice, na které byly postupně na praporec jízdy zavěšovány stuhy Lidic, Velvar a Terezína. V pořadí třetí propagační jízda se konala ve dnech 24. – 27. srpna 2011 pod heslem „Jedeme na Pyrocar!“ Zároveň byla pořádána k 120. výročí založení Zemské ústřední hasičské jednoty království Českého. Trasa vedla z Bílých Poličan do Přibyslavi. Loni se vozy účastnily IV. propagační jízdy SH ČMS ve dnech 29. června až 2. července 2012 na počest 20. výročí znovuobnovení činnosti Hasičské vzájemné pojišťovny. Jízda byla poprvé mezinárodní díky účasti slovenských a polských hasičů.

Plánované zastávky:
31. května: Horažďovice - Přeštice - Plzeň
1. června: Kaznějov – Kožlany – předání praporce mezi kraji - Podbořany, Krasný Dvůr, Mašťov, Kadaň, Málkov, Chomutov
2. června: Žatec, Postoloprty, Louny, Obora, Koštice, Teplice, Krupka
8. června: Litoměřice