e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Na kláštereckém zámku se zabydleli noví skřítci

publikováno: 29.1.2010, kategorie: Tipy na víkend, autor: Renata Malíková

Sdílet: facebook twitter google+

Pohádkové království skřítků má nové obyvatele. Skupina skřítků, víl a strašidýlek se na kláštereckém zámku rozrostla o 15 postaviček. Celá výstava se změnila a prostory jí věnované se zvětšily. Autorkou je známá strašidoložka Vítězslava Klimtová.

Figurek je tady 118. Uvidíme, jestli budeme ještě posilovat, ale neradi bychom to přeplácali. Několik skřítků je tady nových,“ říká pro e-region ředitel zámku Petr Hybner. Ve sklepení přibyly postavičky na motivy knížky Léčivé bylinky lučních skřítků. U každého skřítka je popisek, kterou bylinku a k čemu používá.

Děti se tak můžou naučit leccos zajímavého o léčivých rostlinách. „Po změnách, které tu nastaly, jsou všechny figurky dostatečně vidět. Výstava je vzdušná, a pokud se podaří ji ještě lépe nasvítit, aby byla pořádná atmosféra, tak si myslím, že to bude naprosto špičková výstava pro děti,“ hodnotí ředitel.

Výstava je tematicky nově rozdělená na část elfů, část domácích skřítků a část lesních a lučních skřítků. Vyrostl tu také vodní svět a peklo s čerty. Pohádkové království je plné přírodních materiálů. Postavičky bydlí v chaloupkách usídlených například mezi pařezy a stromy. Když by chtěly, můžou se schovat mezi větve a listí. Luxusního místa se dočkal drak. Dříve byl ušlápnutý u stěny a podle autorky se mu tam nelíbilo. Teď má místnost téměř sám pro sebe.

Pohádkovému království Vítězslavy Klimtové teď patří celé sklepení. Výstava loutek slavné loutkářské rodiny Kopeckých se přesunula do druhého sklepa. Klášterecký zámek je otevřený po celý rok.