e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Žatecká knihovna se znovu otevře v lednu

publikováno: 28.12.2018, kategorie: Vzdělávání, autor: Tomáš Kassal

Sdílet: facebook twitter google+

Kompletní opravu historického domu na náměstí, ale také vylepšení služeb Městské knihovny Žatec přinesla rekonstrukce hlavní budovy knihovny, která trvala déle než rok. Všechny práce stály téměř 15 milionů Kč včetně DPH. Hlavní budova knihovny se po rekonstrukci otevře pro veřejnost ve středu 2. ledna 2019.

Za stavební práce v knihovně zaplatilo město 12,7 milionu korun. Rekonstrukce se týkala celé budovy i jejího nejbližšího okolí. K nejdůležitějšímu zásahu, i když původně nezamýšlenému, patřily opravy konstrukce krovu a stropu, které napadla dřevomorka. „Kromě toho se v rámci stavebních prací zesílila stropní konstrukce, vyměnila střešní krytina, vyměnila okna, opravila fasáda, instalovaly nové okapní žlaby a svody, měnila světla a PVC, opravovaly vnitřní omítky,“ popsala další prováděné práce vedoucí Odboru rozvoje města Kateřina Mazánková. 

Součástí stavebních prací, jež trvaly od prosince 2017 do září 2018, byly také úpravy, které vylepší samotné fungování knihovny. Jde například o propojení dětského a dospělého oddělení půjčovny, které byly dosud oddělené, i když se nacházely na jednom podlaží. Došlo také ke zpřístupnění hradeb a opravě vnitřního dvorku, takže v letních měsících mohou čtenáři využít i venkovní prostory například jako čítárnu. Prostor má sloužit i k pořádání různých akcí. „Může fungovat v teplejších měsících. Bude otevřený zadní vstup na dvorek a poté i na hradby, kde bude posezení. Čtenáři si tam mohou sednout s knihou nebo tam debatovat,“ popsala nový knihovní prostor, otevřený od příštího jara, ředitelka Městské knihovny Žatec Radka Filková.

V rámci rekonstrukce získala knihovna také nové vybavení v hodnotě 2 miliony Kč. Vše se instalovalo po dokončení stavebních prací, tedy od září do těchto dní. Jde například o nové regály v půjčovně i posuvné regály ve skladech nebo nové počítačové vybavení. Nová je elektronická ochrana knih a brána proti krádeži. Čtenáři už si mohli vyzkoušet nový Bibliobox, do nějž lze vracet jednotlivé dokumenty i mimo otevírací dobu knihovny. Návratový box slouží už od listopadu během dočasné uzavírky knihovny, fungovat ale bude i po úplném obnovení provozu.

Foto: Městská knihovna Žatec.