e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Boží Dar chce zachránit historický betlém, pomůže koncert a sbírka

publikováno: 28.11.2022, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Boží Dar, městečko v Krušných horách, kde bydlí Ježíšek a vyřizuje tam vánoční poštu, pořádá v sobotu 3. prosince Krušnohorský vánoční trh. Jeho součástí bude koncert na podporu obnovy božídarského betlému. První prosincový den také začne úřadovat Ježíškova pošta s příležitostným razítkem.

Krušnohorský vánoční trh s místními řemeslníky, výrobci a umělci můžete navštívit v sobotu 3. prosince od 10,00 do 16,00 hodin. "Už po více než jedno desetiletí zde najdete výhradně lokální produkty, rukodělné domácí práce, výrobky z přírodních materiálů, staré receptury a výrobní postupy tak, jak je znají v českém i saském pohraničí. I letos provoní Boží Dar cukroví, svařák a další vánoční dobroty," láká Daniela Tautermannová z božídarského Infocentra. 

Novinkou v programu bude vánoční koncert pěveckého sboru Chorenensemble ze sousedního města Kurort Oberwiesenthalu, a to od 16,00 hodin v kostele sv. Anny. "Protože k Vánocům patří i betlémy, výtěžek z koncertu věnuje pěvecký sbor na obnovu božídarského betléma, který se nachází v interiéru kostela," doplňuje Tautermannová. Do vánočního projektu se můžete zapojit každý na sbírkové konto kostela sv. Anny až do 31. prosince - číslo účtu 13027341/0100, variabilní symbol 3329, specifický symbol 2321.

Ukázky betlémů krušnohorských řezbářů si můžete prohlédnout ve Vlastivědném muzeu Boží Dar po celý rok. Součástí tradice Božího Daru je také Ježíškova pošta s příležitostným razítkem. Ta začne razítkovat 1. prosince. Je třeba oznámkované přání vložit do obálky a zaslat na adresu Vánoční pošta, Boží Dar 1, 362 62. Přání a pohlednice je možné také vhazovat do schránky Ježíškovy pošty přímo v Božím Daru. S dětmi pak můžete vyrazit na naučnou Ježíškovu stezku okolím města. Zápisník s úkoly je v prodeji v infocentru.