e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na první adventní víkend 30. listopadu až 2. prosince

publikováno: 28.11.2018, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Začátek Adventu přinese hlavně rozsvěcení vánočních stromů a výzdob ve městech. Nabídneme ale též adventní programy na zámcích a hradech, Mikulášské oslavy a také výlet do vánočního Saska.

O programech, které provází rozsvícení vánočních stromů už jsme vás informovali, a najdete je v článku První adventní víkend rozzáří vánoční stromy. V něm se můžete dočíst o akcích v Kadani, Mostě, Chomutově, Duchcově, Postoloprtech, Klášterci nad Ohří, Libochovicích a mnoha dalších městech.

V samostatném článku vám pak ještě zítra přineseme tipy na Mikuláše.

Vánoční jarmark
Penzion na pile v Panenském Týnci pořádá v sobotu 1. prosince vánoční jarmark. V prodeji budou dekorace, keramika, adventní věnce, kosmetika, šperky a chybět nebude dětská dílna. Otevřeno od 10,00 do 16,00 hodin.

Letecký bál
Mikulášský letecký bál jako vzpomínku na vojenské letiště pořádají Rodáci v Žatci. Konkrétně v restauraci U Orloje v sobotu 1. prosince. Od 17,00 hodin se koná beseda s piloty a kosmonautem, od 19,00 hodin začíná bál, hraje  kapela Duo Sound.

Setkání na zámku
Tradiční Adventní setkání proběhne na zámku Nový Hrad v Jimlíně v sobotu 1. prosince od 10,00 do 17,00 hodin, připraven bude bohatý program po celý den, vstupné do zámeckého areálu bude dobrovolné. Přestaví se muzikáloví zpěváci, středověká hudba, kejklíř, ohňová a bubenická show, děti pobaví čerti a čertovská diskotéka, živá zvířátka, otevřeno bude dobové tržiště. Zároveň si můžete zdarma prohlédnout vánočně vyzdobený zámek.

Jarmark na hradě
Na hradě a nádvoří v Litoměřicích se bude konat 1. prosince jarmark lidových řemesel s vánoční tématikou. Doprovodí ho hudební program ZUŠ a pohádka pro děti. Otevřeno bude od 10,00 do 17,00 hodin.

Setkání ve mlýně
Každoroční vánoční setkání ve Vernerově mlýně v Brlohu se bude letos konat v sobotu 1. prosince 2018 mezi 12. a 16. hodinou. Kdykoli v průběhu tohoto času si budete moci vyrobit adventní věnec, dekorace budou k dispozici, jen svíčky si prosím doneste. Děti budou vyrábět vánoční ozdoby a zdobit vánoční perníčky. Cena vstupného: dospělí 250 Kč, děti 100 Kč. Občerstvení zajištěno (káva, čaj). Potvrzení účasti na vernermlyn@seznam.cz nebo tel. +420607952347 do 29. listopadu.

Adventní prohlídky
V neděli 2. prosince začínají na Červeném Hrádku u Jirkova první adventní prohlídky. Vyzdobeným zámkem si projdete v doprovodu hraběnky a komorníka, připomenete si vánoční zvyky a čeká vás i občerstvení. Prohlídky se konají ve 13,00, 14,30, 16,00, 17,30 a 19,00 hodin, trvají 90 minut. Vstupné je 180 Kč dospělí, děti 90 Kč. Rezervace na recepci, tel. 474 684 560.

Advent v Kryrech
Spolek Dietrich pořádá v kostele Narození Panny Marie v Kryrech v sobotu 1. prosince adventní setkání. Proběhne mezi 14. a 16. hodinou, čeká vás tiché rozjímání za svitu svíček a poslech vánočních koled, pro děti malé překvapení.

Vánoce v horách
Na náměstí v Božím Daru se v neděli 2. prosince od 16,00 hodin koná rozsvícení vánočního stromu spojené s trhy. Čekají na vás stánky s ochutnávkou vánočního cukroví, ukázka tradiční řemeslné výroby, vánoční koledy v podání skupiny Album.

Jarmark v Krupce
Město Krupka zve na tradiční Adventní neděli s vánočním jarmarkem, koncertem, soutěžemi a rozsvícením vánočního stromu. Koná se v neděli 2. prosince ve 12,00 hodin v parku před městským úřadem.

Vánoční Sasko
Pokud chcete objevovat vánoční kouzlo sousedního Saska, můžete se vydat na výlet s týmem Offroadsafari. Do Německa se jeho terénní auta vypraví v neděli 2. a 16. prosince. Odjezd v 10,00 hodin, informace a přihlášky na www.offroadsafari.cz.

Den svatého Mikuláše
Oblíbená akce dílny Woodmaid a muzea se letos přesouvá z mosteckého muzea na zámek Valdštejnů v Litvínově. Koná se v neděli 2. prosince od 10,00 hodin, kdy zámek zaplní stánky s řemeslnými výrobky na fler jarmarku. Chybět nebudou tvůrčí dílny a hudba, program vyvrcholí Ďábelskou ohnivou šou v 16,30 hodin a divadélkem O životě sv. Mikuláše s následnou nadílkou. Na nádvoří budou k dispozici stánky s občerstvením. Kyvadlovou dopravu mezi Mostem a Litvívem zajistí retro autobus Škoda 706 RTO, jízdenky budou k dispozici na zámku a v kanceláři dopravního podniku v Mostě v Bussines centru. Odjezdy z 1. náměstí a od muzea v 9,30 - 11,30 - 14,00 a 16,00 hodin. V 17,00 hodin na litvínovském náměstí prohlídka autobusu.

Tvořivé dny v Botanické
Botanická zahrada v Teplicích pořádá v sobotu a neděli 1. a 2. prosince tvořivé dílny. Budete si moci vytvořit nejrůznější vánoční dekorace - věnce na dveře i stůl, svícny, ozdoby z papíru i z přírodního materiálu. Pro děti nebudou chybět medové perníčky. Otevřeno od 10,00 do 16,00 hodin.

Levandulová dílna
Co si takhle vytvořit voňavý dárek ještě před začátkem Adventu? Mýdlárna u Zámku v Teplicích pořádá 1. prosince od 14,00 hodin dílnu, kde si vytvoříte levandulové mýdlo. Cena je 199 Kč, doba trvání 60 minut, rezervace na tel. 777879093.

Romantický trh
Historicko-romantický vánoční trh se otevře v sobotu 1. prosince na pevnosti Königstein v Saském Švýcarsku. Kromě množství stánků a programů na podiu si můžete vychutnat také podzemní vánoční svět v kasematech se zářícími Ochranovskými hvězdami a pohádkovou jeskyní. Trh bude otevřen vždy v sobotu a neděli od 11,00 do 19,00 hodin a je v ceně vstupného do pevnosti, pro dospělé 10 EUR, pro děti 7 EUR, do 6 let zdarma.

Louskáčkové trhy
Na první adventní víkend se můžete vypravit do muzea louskáčků v Neuhausenu kousek od česko-německé hranice. V sobotu i neděli se tam od 9,00 do 17,00 hodin koná louskáčkový trh, v sobotu v 15,00 hodin pak koncert pozounového sboru.

Adventní běh
Se sportovní nabídkou přichází Hopman v Žatci, který pořádá Předvánoční výběh historickým centrem města Žatce. Koná se 1. prosince na náměstí Svobody. Prezence je možná od 14,00 do 15,45 hodin, končí vždy 15 minut před startem. První startují dětské kategorie v 15,15 hodin, pro něž jsou připraveny trasy 400 metrů a 1 kilometr. Muži absolvují trať 6,6 km, dorost a ženy 4,4 km. Startovné je od 20 do 100 Kč.

Adventní koncert
Ještě před nedělní rozsvícením vánočního stromu v Klášterci nad Ohří, se můžete v sobotu 1. prosince od 17,00 hodin zaposlouchat do adventního koncertu pěveckého souboru Septem Cantet. Koná se na zámku a vstupné je dobrovolné.

Setkání na oratoři
Dvanácté adventní setkání na oratoři je název setkání poezie, hudby a výtvarného umění v kostele svatého Jana Křitele na Zámeckém náměstí v Teplicích. Spojeno je s vernisáží výstavy Aleny Kartákové, program připravila Teplická konzervatoř. Akce se koná v sobotu 1. prosince od 18,00 hodin, výstava potrvá do 30. prosince a otevřeno je od úterý do neděle od 10,00 do 12,00 a od 13,00 do 16,00 hodin a v době adventních koncertů v kostele.

Lampionový průvod
V pátek 30. listopadu se koná čtvrtý ročník lampionového průvodu v Krupce. Sraz je v 17,00 hodin na Mariánském náměstí u kašny a v cíli je možnost opečení vlastních buřtů.

Nádražní advent
V sobotu 1. prosince se otevře historická čekárna na nádraží v Dubí a při té příležitosti můžete být svědky slavnostního rozsvícení lampy a adventní hvězdy. Otevřeno bude od 13,00 do 16,00 hodin a slavnost začíná v 15,30 hodin. Připraveny jsou komentované prohlídky železniční expozice.

Setkání v klášteře
V neděli 2. prosince se v klášterním refektáři v Dolním Ročově koná adventní setkání. Vystoupí děti z mateřských i základních škol i dospělí. Setkání začíná v 16,00 hodin a poté se společně můžete vydat rozsvítit vánoční strom na návsi v Ročově. S sebou si vezměte svíčky.

Foto: Václav Vlasák, Kadaňské noviny.