e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Pyramidy, kouřící panáčci a hračky - to jsou Vánoce v Seiffenu

publikováno: 28.11.2016, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Každý rok o Vánocích se tohle malé krušnohorské městečko na česko-německé hranici promění v jedno z nejrušnějších míst v Sasku. Zářící výlohy plné vánočních pyramid, kouřících panáčků a dalších dřevěných ozdob, stánky po celém městě, velký hornický průvod - to je Seiffen.

Vánoční trh v Seiffenu se otevírá v sobotu 26. listopadu a bude otevřen do 18. prosince, ve všední dny od 11,00 do 17,00 hodin v pátek a neděli od 10,00 do 18,00 hodin a v sobotu až do 19,00 hodin. Více než padesát stánků bude lemovat hlavní ulice městečka.

Po celý den i víkend jsou ale otevřené místní obchody a dílny, neboť Seiffen je saským centrem dřevařské výroby. Proslulé jsou zejména zdejší vánoční pyramidy a louskáčci.

Už první sobotu 26. listopadu projde městem malý hornický průvod, ten velký s více než čtyřmi stovkami uniformovaných horníků se chystá na 10. prosince od 15,30 hodin. Děti by mohl zaujmout 17. prosince lampionový průvod k Vánočnímu muži (od 17,00 hodin). V horském kostele, který je symbolem Seiffenu se v neděli ve 14,30 hodin konají koncerty.

Navštívit samozřejmě můžete také Muzeum hraček v centru Seiffenu, které od listopadu nabízí výstavu Svatá noc, mapující vánoční jesličky v průběhu tří staletí. Muzeum je otevřeno denně od 10,00 do 17,00 hodin.

Pokud se o Vánocích vypravíte do Seiffenu z České republiky autem, pamatujte, že centrum bude pro automobily uzavřeno a je třeba využít odstavná parkoviště na okrajích města. Seiffen najdete téměř na česko-německé hranici, použijte hraniční přechod Mníšek v Krušných horách, odtud je značení.

Foto: Tourismusverband Erzgebirge e.V.