e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kde už znají své starosty - díl druhý

publikováno: 28.11.2014, kategorie: Zajímavosti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Podruhé vám přinášíme přehled některých měst, kde už proběhla ustavující zastupitelstva a bylo rozhodnuto o vedení měst a obcí. Složitá situace nadále zůstává v Bílině a Chomutově, kde se budou rozhodnutím soudu opakovat volby.

Jirkov

Radek Štejnar z ČSSD je nadále starostou Jirkova, místostarostkou pak Dana Jurštaková z ODS. V Jirkově se dohodla koalice ČSSD, ODS a hnutí Pro sport a zdraví.

Louny

Radek Šabata z Unie pro sport a zdraví je nadále starostou města Louny, změna nastala v postu místostarosty, který bude zastávat Jan Čermák (Volba pro město), který tuto funkci zastávat v předminulém volebním období. V koalici bude také ODS, TOP09 a Koalice pro Louny.

Peruc

Starostou Peruce se stal Radomír Bláha, místostarostou Jan Vnouček.

Vejprty

Žádná změna nečeká krušnohorské město Vejprty, kde se starostkou opět, již počtvrté, stala Jitka Gavdunová (ODS). Místostarostou města je Josef Kadlec (ČSSD).

Žatec

K výrazné obměně došlo v Žatci, kde do opozice odchází vítěz voleb - Volba pro město s bývalou starostkou Zdeňkou Hamousovou. Město nyní vede koalice KSČM, ČSSD a Svobodných. Starostou je Aleš Jelínek (Svobodní), který mimochodem získal nejméně voličských hlasů, a místostarostou Miroslav Šramota (ČSSD).

V Chomutově a Bílině se budou muset volby opakovat. Rozhodl o tom krajský soud, podle nějž se v těchto městech kupčilo s hlasy, což mohlo volby ovlivnit. V obou případech podle navrhovatelů dostávali někteří lidé za hlasování pro určité uskupení peníze. V Bílině podle soudu vyloučení takových hlasů dokonce znamenalo odlišné obsazení zastupitelstva. Soud proto rozhodl o neplatnosti podzimních voleb. Nové by mohly být pravděpodobně na jaře. 

Primátora v Mostě bychom měli znát 3. prosince, kdy se koná ustavující zastupitelstvo, jednání začíná ve 13,00 hodin. Zastupitelstvo bylo odloženo kvůli stížnosti, kterou projednal a zamítl soud.

První přehled najdete zde