e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Advent v Botanickém parku v Ústí nad Labem

publikováno: 28.11.2014, kategorie: Výstavy, autor: Jana Maredová

Sdílet: facebook twitter google+

Vůně vánočního cukroví, zpěv koled, vánoční trhy, výstava vánočních lidových tradic a výroba adventních věnců či ozdob z přírodních materiálů. Návštěvníky tato podívaná čeká v Naučném botanickém parku Přírodovědecké fakulty UJEP v Ústí nad Labem, kde bude probíhat již III. ročník výstavy Advent v Botanickém parku.

Výstava začala v pátek 28. listopadu a potrvá do neděle 7. prosince vždy od 9,00 do 17,00 hodin včetně sobot a nedělí. Expozice výstavy je umístěna v areálu Naučného botanického parku v ulici Za Válcovnou 1000/8 v Ústí nad Labem – Klíše a vstupné je zdarma.

Letošní ročník výstavy připomene a objasní původ některých z adventních a vánočních lidových tradic. Dále budou představeny tradiční i méně známé vánoční rostliny, včetně exotického koření. „Jednou ze zajímavostí bude například vanilka pravá, kterou návštěvníci mohou vidět růst v jednom ze skleníků. Je to vlastně jediná užitková rostlina z čeledi orchideovitých, což stále není moc známé,“ říká organizátorka výstavy Marcela Strnadová. Vánoční dekorace jsou vytvářeny s důrazem na tradice a využití přírodních materiálů.

Abychom nezapomněli ani na němou tvář, organizátoři si pro návštěvníky připravili doprovodnou výstavu Ptačí Vánoce. Seznámí vás s druhy ptactva objevujících se na krmítkách nebo v jejich blízkosti, a vysvětlí proč a čím v zimě přikrmovat.

To ale stále není všechno. Na první adventní neděli 30. listopadu je pro všechny zajištěn bohatý doprovodný program. Od 10,00 hodin se bude lít olovo a od 13,00 hodin zazpívá Ústecký pěvecký sbor UJEP tradiční vánoční koledy. Po celý den budou probíhat vánoční trhy, kde si návštěvníci budou moci zakoupit výrobky chráněných dílen, vánoční rostliny nebo dekorace. Vůně svařeného vína a vánočního cukroví doladí celkovou atmosféru k příjemnému prožití první adventní neděle.