e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Klášterecká výstava podpoří Centrum pro roztroušenou sklerózu

publikováno: 28.10.2017, kategorie: Výstavy, autor: Lenka Fricová

Sdílet: facebook twitter google+

V klášterecké galerii Kryt se chystá prodejní výstava děl pacientů s roztroušenou sklerózou, jejíž výtěžek poputuje do MS centra při neurologickém oddělení Nemocnice Teplice na vybavení nově vzniklých ordinací, které rozšíří stávající kapacitu centra. Otevře se v pátek 3. listopadu.

V galerii Kryt v budově klášterecké radnice svou tvorbu představí devět autorů ze všech koutů České republiky, které spojuje tato společná diagnóza. Přivítá akademickou sochařku Zuzanu Čížkovou, Kristýnu Saláškovou, profesionální fotografku a majitelku fotoateliéru, své fotografie představí také Věra Podběhlá z Městského úřadu v Klášterci nad Ohří, ekonomická ředitelka Dana Štěpánková či kurátorka galerie Kryt Lenka Fricová. Dále uvidíte obrazy Evy Hochmanové a trojice žen, Jitka Šípová, Anna Luxová a Růžena Poláková, představí šperky, výrobky z papíru a textilní panenky.  

Výstava s názvem ReStart začíná v galerii Kryt 3. listopadu v 17,00 hodin a končit bude 27. listopadu. Souběžně s výstavou bude probíhat veřejná sbírka v zapečetěné pokladničce, vybrané finanční prostředky budou poté předány MS centru v Teplicích. 

MS centrum v Teplicích je jediné centrum pro léčbu roztroušené sklerózy v Ústeckém kraji. V ČR tímto onemocněním trpí cca 17 000 pacientů, teplické centrum jich má v péči 1 500. V čele centra, jež poskytuje pacientům komplexní péči včetně rehabilitace, stojí primářka teplické neurologie MUDr. Marta Vachová.  

Roztroušená skleróza je autoimunitní onemocnění centrální nervové soustavy, jehož příčinou je v podstatě autoimunitní zánět. Laicky řečeno se bílé krvinky spletou a začnou považovat za nepřítele vlastní imunitní systém. Nejčastěji se příznaky objevují u mladých lidí mezi 20 a 40 lety, častěji u žen, než u mužů. Zánět může postihnout jakoukoliv část centrální nervové sestavy, proto má nemoc u každého pacienta individuální průběh a různé projevy. Mezi ty nejčastější patří poruchy hybnosti, poruchy citlivosti, záněty očního nervu, kmenové problémy, mezi které patří např. závratě, nystagmus atd., poškození mozečku, které se projevuje jako porucha rovnováhy či nejistá chůze a dalším příznakem bývá nevysvětlitelná únava. Časté jsou také poruchy močení.