e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Sad smíření doplnil podzemní expozici Důl Richard v Litoměřicích

publikováno: 28.10.2014, kategorie: Turistika, autor: Anna Seimlová

Sdílet: facebook twitter google+

Pozoruhodná podzemní expozice Důl Richard v proměnách času, umístěná ve zhruba 150 metrů dlouhé podzemní chodbě vinoucí se pod budovou litoměřické radnice, rok po svém otevření dostává finální podobu. Expozice, atraktivní formou připomínající historii proslulého vápencového dolu Richard, je nově rozšířená o vizualizaci studie věnované možnosti vybudování Sadu smíření – památníku vězňům.

Autorem je mladý litoměřický architekt Filip Landa, který v rámci své diplomové práce navrhl možnou podobu památníku, připomínajícího památku zhruba 4,5 tisíce lidí, kteří zahynuli na konci druhé světové války v dole Richard, kde v nelidských podmínkách pracovali pro německý zbrojní průmysl. „Hlavní myšlenkou je možnost zakoupit u vstupu do navrhovaného památníku sazenici stromku, symbolizující lidskou oběť. Následně by návštěvník dostal příležitost ji v prostoru mezi bývalým krematoriem a vstupem do Richardu vysadit a vlastním počinem tak přispět k založení a následnému rozšíření Sadu smíření,“ popsal studii koordinátor výstavy Dominik Faustus. 

 „Myšlenka Filipa Landy se nám velmi zalíbila, proto jsme se ji rozhodli prezentovat na závěr expozice Důl Richard v proměnách času. Návrh představuje další fázi vnímání pohnuté historie a uzavírá tak historii dolu jako celek, od počátků těžby vápence, přes současnost až do možné budoucnosti. Umožňoval by návštěvníkům aktivně se zapojit do pietní vzpomínky na oběti,“ uvedla ředitelka CCR Litoměřice Anna Matulová. 

Expozice Důl Richard v proměnách času připomíná historii, současnost a nově také nabízí možné budoucí využití vápencového dolu, nacházejícího se v těsné blízkosti města Litoměřice na vrchu Bídnice, jako památníku.  Vzhledem k tomu, že nejprve se zde těžil vápenec, za války v něm nacisté vybudovali tajnou továrnu, poté sloužil jako skladovací prostor a nyní se v jeho části ukládá nízkoradioaktivní odpad, je i expozice rozdělena do čtyř částí. Každá z nich připomíná jedno období. Nepochybně tím nejtemnějším je konec druhé světové války.

Podél chodby je umístěno 24 panelů s informacemi v českém, německém i anglickém jazyce. Autentičnost podtrhují dobové snímky, nápisy, ale i železný vozík nebo vysypané kamení. Nechybí makety sudů, používaných k ukládání radioaktivního odpadu.  

Vstup do podzemní expozice, kterou návštěvníky provede průvodce, stojí 40 Kč pro dospělého. Studenti, senioři a držitelé průkazek ZTP zaplatí 25 korun. Lístky jsou v prodeji v informačním centru na Mírovém náměstí.