e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Lovosice chtějí živý vánoční strom

publikováno: 28.10.2013, kategorie: Zajímavosti, autor: Jana Hejdová

Sdílet: facebook twitter google+

Vánoční strom, který se letos objeví v centru Lovosic, bude speciální. Nezůstane tam jen na období adventu, ale nastálo. Vedení města uvažuje až o pětimetrové jedli, která by byla letos zasazena na místo, kde také zakoření.

„Stromy, které byly v minulosti v tomto prostoru vykáceny, byly podle odborných dendrologických posudků narušeny a hrozilo, že by přímo ohrožovaly veřejnost. Deklarovali jsme, že za každý vykácený vysadíme nový. Vánoční jedle by mohla být jedním z nich," vysvětluje starostka Lovosic Lenka Lízlová.

Vánoční strom bude zářit v nově revitalizovaném centru města, kde na sebe právě navazuje první a druhá etapa stavebních úprav. Lovosice už brzy získají „zelené náměstí", jak se novému centru neformálně říká. Chybět nebude bezbariérový přístup a to nejenom do oddechové části, ale také k provozovnám, které se zde nacházejí, jako je pošta nebo banka.

Povrch náměstí bude protiskluzový. Dlažba, která byla vybrána, bude odolná klimatickým výkyvům, krajnice budou mít orientační prvky pro nevidomé. Vybudována už je také řídící jednotka, která bude prostor automaticky zavlažovat. Budováno je nové osvětlení, v plánu je umístění mobiliáře a ošetření všech stromů, které v parku zůstaly.