e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend – 30. října až 1. listopadu

publikováno: 28.10.2009, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Děti čekají první prázdniny tohoto školního roku, a tak mnohým z vás začíná prodloužený víkend už dnes. Patřit bude převážně strašidlům. Strašit se bude na zámku Jezeří, v letním kině v Žatci i v centru Mostu a Bíliny. Dáváte-li přednost umění, nemůžete chybět v mostecké knihovně u pláten Picasa či Miróa.

Oživlá strašidla
Zámek Jezeří na Litvínovsku se o víkendu loučí se sezónou. Po oba dny od 11,00 do 15,00 hodin si můžete prohlédnout zámek s neobvyklým doprovodem. Jděte se příjemně bát do zámeckých komnat a sklepení za přítomnosti nejrůznějších strašidel, duchů, upírů a bytostí astrálních. Vstupenky pro dospělé stojí 70 Kč, zlevněné pro děti 50 Kč.

Koncerty
V sobotu 31. 10. pořádá Restaurace Stromovka v Lounech benefiční koncert ve prospěch Útulku pro opuštěná zvířata v nedalekém Jimlíně. Akce nazvaná Pro pejska a kočičku začíná v 17,00 hodin. Hrají kapely: Misprint, Papír Sklo Plasty, Strejček Band and 6-tet, Humus Debilitae, Kapišto...
V kavárně MOAK v Lounech se ve stejný večer koná další Open Mic, tedy příležitost pro všechny amatérské i profesionální muzikanty, kteří se chtějí představit veřejnosti. Večer začíná v osm hodin a registrovat svou účast je možné na www.openmic.cz.
Vystoupení Harlem Gospel Choir, tedy tradičního černošského kostelního sboru se koná v neděli 1. listopadu oseckém klášteře. Začátek je v 16,00 hodin.

Halloween
Na několika místech můžete prožít americkou tradici halloweenu, poněkud veselejší obdobu našich dušiček. V sobotu koná už sedmý Žatecký Halloween na náměstí Svobody a v letním kině. Sraz je na náměstí ve strašidelných maskách a s lampiony v 16,45 hodin, odkud vyrazí průvod k letnímu kinu. Tam bude třeba soutěž o nejhezčí dýni a vystoupí šermířská skupina Equites, pro děti je připravena diskotéka.
Centrum volného času v Mostě pořádá hallowenovskou oslavu 31. října na své zahradě. Od 17,00 hodin se mohou hlásit první strašidla do soutěže o nejlepší kostým, budou se dlabat dýně, opékař buřty a sedět u ohýnku. Ve čtvrt na sedm se potom vydá pochod městem se zapálenými dýněmi či lampiony. Na závěr slibují pořadalé překvapení. S sebou je třeba mít kromě masky také lžíci a nůž a ideálně i dýni.
Předhalloweenský pátek 30. října bude v DDM Bílina patřt od 10,00 do 12,00 hodin výrobě lampionů a škrabošek na sobotní oslavu. V dětském centru Klokánek navíc začíná v 10,00 hodin Strašidelný karneval. Sobotní oslava začíná v 17,00 hodin, kdy od DDM vyjde na Mírové náměstí průvod. Tam čeká děti diskotéka a soutěže.

Miss Kadaň
V KD Střelnice v Kadani se bude v sobotu 31. 10. od 19,00 hodin volit královna krásy. Vstupenka na večer stojí 250 korun.

Procházka s architekty
V rámci projektu Spolu s vodou, který díky finanční podpoře Nadace Veolia realizuje občanské sdružení Kuprospěchu, proběhne 30. října komentovaná prohlídka chomutovského sídliště Březenecká. Zájemce o historii sídliště provedou městský architekt Ing. arch. Jaroslav Pachner a také autor architektonických návrhů tzv. experimentů či bývalého kina Evropa Ing. arch. Rudolf Bergr. Součástí prohlídky bude i koncert lokálních umělců na jednom z balkonů na sídlišti. Sraz zájemců o prohlídku je v pátek v 15,00 hodin před bývalým kinem Evropa v Kundratické ulici.

Prázdniny
Sotva začal školní rok, děti už opět čekají prázdniny. Kam tedy vyrazit? Například do zoo Děčín, která připravila pro děti soutěž Než přijde zima. Navíc mohou děti přijít do zoo za poloviční vstupné. Dům dětí a mládeže v Mostě připravil pro děti na volné dny zájezd do Pohádkového království v Praze i program přímo v DDM – se zvířátky, tancem nebo podzimní dílnou.

Španělé v Mostě
Od čtvrtka si můžete v Mostě prohlédnout obrazy, plakáty a sochy šestice slavných španělských umělců 20. století - Pablo Picasso, Salvador Dalí, Joan Miró , Antonio Saura, Antoni Tapies a Oscar Dominguez. Výstavní kolekce je zapůjčená ze soukromé zahraniční sbírky a můžete si obrazy dokonce zakoupit. Vernisáž se bude konat ve čtvrtek 29. října v 17,00 hodin ve výstavní síni v městské knihovně. V 19,00 hodin pak na sále začíná představení Carmen. Úsměvný pohled na operu Georgese Bizeta, která se odehrává ve španělské Seville, představí litvínovské Docela velké divadlo druhý den po návratu z divadelního festivalu Mexiku. Snad aby uměleckých hvězd nebylo málo, bude současně zahájena již druhá jubilejní výstava mosteckých Netalentovaných nadšenců, jejíž první ročník vzbudil víc pozornosti než výstava hlavní renomovaného fotografa.

Divadelní žně
V Klášterci nad Ohří začínají v sobotu divadelní žně, přehlídka amatérských divadel, tentokrát s podtitulem „pábitelské“. Až do 7. listopadu můžete vidět každý večer v 19,00 hodin v místním kulturním domě jedno představení, v neděli navíc od tří hodin jednu pohádku. Podrobný program na www.muklasterec.cz.

Nezapomeňte, že další akce v mnoha městech kraje jdete v rubrice PROGRAMY.