e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 30. září až 2. října

publikováno: 28.9.2016, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Po vinobraní přichází na řadu jablkobraní! Oslavit ho můžete na Krásném Dvoře a v Mostě. K tomu přidáme prohlídky s Casanovou, Den zvířat v zooparku, noc vědců či rekonstrukci bitvy u Lovosic.

S Casanovou potmě
V sobotu 1. října můžete přijít na poslední letošní oživené prohlídky zámku Duchcov s Casanovou v podání Petra Stolaře a Divadla V Pytli. Prohlídky se ponesou v netradiční atmosféře – budou totiž potmě. Program začne v 19,00 hodin ve Valdštejnském sále promítáním filmu Giacomo – živá legenda o životě Giacoma Casanovy na zámku Duchcov, a to u příležitosti letošního 20. výročí od založení Divadla V Pytli. Následovat budou oživené prohlídky od 20,30 hodin vždy po deseti minutách (ve 20:30, 20:40 a 20:50 hodin), trvání jedné prohlídky je cca 40 minut. Vstupné na celý program činí 160 Kč (plné), 140 Kč (zlevněné) a 400 Kč (rodinné).

Noc vědců
Teplická hvězdárna na Písečném vrchu se již podvanácté připojuje k Evropské noci vědců. Otevřena bude pro veřejnost v pátek 30. září od čtyř odpoledne až do půlnoci. Čekají vás zajímavé přednášky a pozorování dalekohledy.

Vinobraní na Lokti
Hrad Loket, na němž v dětství nedobrovolně pobýval král Karel IV., se stane o víkendu 1. a 2. října dějištěm slavnosti vinobraní. Kromě hradu se vinaři představí také v areálu amfiteátru. Na obou místech bude hrát k vínu muzika. V sobotu je otevřeno od 10,00 do 20,00 hodin (v amfiteátru až do 22,00 hodin, v neděli pak od 10,00 do 17,00 hodin. Vstupné je 120 Kč pro dospělé, 95 Kč děti a studenti.

Výprava za kláštereckou minulostí
Tajemství klášterecké minulosti odhalí netradiční večerní prohlídky města, které organizuje klášterecká divadelní společnost Klas. Vydat se s nimi můžete v pátek a sobotu 30. září a 1. října vždy od 20,00 hodin. Sraz je na zámku Klášterec nad Ohří, vstupné 50 Kč.

Den architektury
Prozkoumat zapomenuté stavby, poznat své nejbližší okolí z jiné perspektivy, objevit architektonické skvosty nebo se podívat do interiérů, která jsou běžně veřejnosti nepřístupná, umožní bohatý program letošního Dne architektury. O víkendu 1. a 2. října se zapojí také Teplice a Ústí nad Labem a letos poprvé Most a Louny. Co všechno se koná se dočtete v dnešním přehledu Den architektury na severu Čech.

Festival ptactva
Česká společnost ornitologická a Oblastní muzeum v Mostě zvou na komentovanou ornitologickou vycházku, během níž budeme pozorovat vodní ptactvo a ptáky otevřené krajiny. Sraz účastníků je v sobotu 1. října v 8,00 hodin na parkovišti u Benediktu v Mostě.

Den zvířat 
Další příležitostí k setkání s přírodou bude Den zvířat v chomutovském zooparku. Koná se v sobotu 1. 10. od 13,00 hodin. Slavit Den zvířat přijede do zooparku divadlo Uličník, zpěvák Michal Šeps a Tewahedo MoM, taneční skupina Taratibu, indiáni, Cevyk s workshopem pro děti i sokolníci. Vrcholem programu pak bude křest pandích dvojčat.

Jablečný den
Tradiční podzimní akce na závěr turistické sezóny - Jablečný den na zámku Krásný Dvůr - vypukne v sobotu 1. října v 10,00 hodin. Jablka ve všech podobách doplní hudba, divadlo a dětské prohlídky zámku. Zapojit se můžete také do soutěží, například o nejlepší jablečné produkty. Podrobnosti se dozvíte v článku Zámek Krásný Dvůr zaplaví jablka

Farmářská slavnost
Další příležitostí ochutnat letošní sklizeň jablek bude farmářská slavnost v Mostě na Prvním náměstí. Také se koná 1. října, a to od osmi do dvanácti hodin. Program bude spojený s prodejem a ochutnávkou regionálních potravin, připraven je doprovodný program pro děti i dospělé, hrát bude country kapela Součástí je také soutěž O nejchutnější jablečný dezert, registrace bude probíhat od 9,00 hodin, je ale třeba se předem zaregistrovat na lenka.srbkova@mesto-most.cz. Na farmářský trh odpoledne naváže Svátek seniorů s řadou vystoupení a soutěží.

Ukončení sezóny
Mostecko ukončí turistickou sezónu 2016 velkou podzimní cyklojízdou, která startuje v neděli 2. října v 10,00 hodin u přesunutého kostela v Mostě. Vyrazit můžete na krátkou nebo dlouhou trať – krátká měří 16 km a vede přes Ressl a Hněvín zpět ke kostelu, dlouhá 40 km a zavede vás přes Kyjice k Jezeří. Můžete se také vydat na pěší túru kolem jezero Most i s odborným výkladem. V cíli je připraveno občerstvení a doprovodný program. V případě dlouhotrvajících dešťových srážek se akce ruší, ověření na tel. 774 105 314.

Dětská Dočesná
Také děti mohou slavit konec sklizně chmele. Samozřejmě ve městě chmele – v Žatci! Původně se měla dětská Dočesná konat již 18. září, ale nepřízeň počasí program přesunula na neděli 2. října. Akce je plánována do Klášterní kapucínské zahrady, ale tentokrát jsou pořadatelé připraveni i na nepřízeň počasí, kdy by se program přesunul do Chrámu chmele a piva. Zábavný program pro děti s Hopíkem začíná ve 14,00 hodin, děti čekají soutěže, malování na obličej a překvapení. Vstup zdarma. 

Josefínské slavnosti
Tradiční historické slavnosti k výročí založení královského pevnostního města Terezín, které vás přesunou do 18. století, se konají o víkendu 30. září až 1. října. Už v pátek v 19,00 hodin projde městem průvod vojáků a nastoupí jezdectvo. Jezdecké ukázky můžete vidět také v sobotu od 11,00 do 12,00 hodin, následované dalším historickým programem. Od 15,00 hodin je naplánována odpolední bitva a od 19,30 hodin ještě jedna večerní. Program se koná v areálu Retranchement 5 v Terezíně (Dukelských hrdinů 43) a vstupné je 100 Kč pro dospělé a 50 Kč pro děti.

Bitva u Lovosic
Tentokrát jsou Josefínské slavnosti v Terezíně spojené s 260. výročím bitvy u Lovosic, která se odehraje na původním bojišti na úpatí Lovoše v neděli 2. října. Před ní v 11,30 hodin dojde na položení věnců u kapličky Panny Marie Einsiedelské, poté projde městem průvod. Samotná rekonstrukce bitvy vypukne ve 13,30 hodin na louce pod Lovošem. Od 15,00 hodin bude probíhat program na Václavském náměstí – dětské divadlo a hudební vystoupení. Akce skončí v půl desáté ohňostrojem.

Zámecký ples
Zní to neuvěřitelně, ale plesová sezóna začíná! Alespoň na zámku Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku. Zámecký ples vypukne už v sobotu 1. října ve 20,00 hodin v barokních sálech. Hrát bude Bonus Orchestra, zpívá Lenka Kanive, vstupné 250 Kč.

Jablečné slavnosti
A jablka do třetice. V lounské knihovně se v neděli 2. října koná prezentace jablečných výrobků, prodej zboží s jablečnou tematikou a soutěž o neobvyklé využití jablek v kuchyni „Jablko stokrát jinak“. Program začne ve 14,00 hodin výtvarnými dílnami, v 15,00 hodin proběhne křest a prodej nové kuchařky Jako u babičky a poté vyhodnocení soutěže.

Foto: Zámek Krásný Dvůr