e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Den architektury na severu Čech

publikováno: 28.9.2016, kategorie: Zajímavosti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Prozkoumat zapomenuté stavby, poznat své nejbližší okolí z jiné perspektivy, objevit architektonické skvosty nebo se podívat do interiérů, která jsou běžně veřejnosti nepřístupná, umožní bohatý program letošního Dne architektury. O víkendu 1. a 2. října se zapojí také Teplice a Ústí nad Labem a letos poprvé Most a Louny.

Festival se koná tradičně první říjnový víkend u příležitosti oslav světového dne architektury. Letos připravili pořadatelé organizované procházky po dvaašedesáti městech a zapojilo se více než 200 architektů a odborníků. Všechny akce jsou pro veřejnost zdarma. 

Pro festivalové motto si pořadatelé tentokrát vybrali výrok slavného architekta Miese van der Rohe, autora vily brněnské Tugendhat - „méně je více“. „Kvalita je lepší než kvantita, někdy je lepší postavit méně s rozmyslem než více. Je to stále platné a chceme tím upozornit na některé dnešní necitlivé rekonstrukce domů nejen na českém venkově a zejména častou preferenci ceny před kvalitou na architektonických soutěžích,“ říká k letošnímu mottu zakladatelka Dne architektury, předsedkyně pořádajícího spolku Kruh, letos nominovaná na cenu Architekt roku 2016, architektka Marcela Steinbachová.

Kromě tradičních účastníků, kterými jsou Teplice a Ústí nad Labem, se letos poprvé přidá také Most a Louny. O programu v Lounech jsme už psali v článku Louny se letos poprvé zapojí do Dnů architektury, další program najdete níže. 

Teplice – Trnovany: Z vesnice městem, z města předměstím
Kdyby Trnovany stále rostly stejným tempem jako kdysi, měly by dnes tři čtvrtě milionu obyvatel. Zkusíme na okamžik mezi paneláky obnovit atmosféru malého Norimberka. Jak se staví nejkrásnější město na severu? Co na to bůh Heimdal a Martin Luther? Odpoví architekt Jan Hanzlík se členy hereckého studia DK Teplice. 
Sraz v sobotu 1. října v 19,00 hodin, u domu "Asgard", U Červeného kostela 179/13.

Ústí nad Labem – Ústecké parky - krajina uvnitř města
Zelená cesta městem Vás přesvědčí o kvalitě založení města s bohatou strukturou parků, které nabízejí nesčetné možnosti aktivního využití a příjemné prostředí pro odpočinek. Dotkneme se i dopadů postupné ztráty zájmu o kvalitu veřejného prostoru města, degradace správy a údržby, ale i možností investic pro zlepšení. Provedou architekti Jan Harciník, Tomáš Petermann a Jiří Němeček ve spolupráci s Ústí-Aussig.net. 
Sraz v sobotu 1. 10. ve 14,00 hodin, Lidické náměstí (střed).

Ústí nad Labem – To nejdůležitější neexistuje (?)
Jan Duiker navrhl pro Dolní Zálezly hotel (1929). Vymyslel pro něj konstrukční systém, který použil na svých dalších stavbách, byl v jeho díle zlomový. V soutěži o Zálezly byl však druhý a nakonec se nerealizovalo nic. O výjimečné stavbě se spolkem Obraz doby a galerií Deska. A možná bude i projekce! 
Sraz v sobotu 1. 10. v 17,00 hodin, Žukovova 17 (bývalé veřejné záchodky).

Ústí nad Labem – Meziválečné sociální bydlení I.
Město budovalo bytové projekty v Klíši systematicky a kontinuálně po celé meziválečné období. Vzniklo tehdy více než třináct set nových bytů, které představují ucelený architektonický soubor, jsou pozoruhodnou ukázkou vývoje urbanismu, typologie a stylu bytových staveb v Československu. Téma však dosud zůstává téměř neznámé. Z umělecko-historického hlediska je tento soubor pozoruhodný také tím, že jeho autorem byl jediný tvůrce, zapomenutý německy mluvící architekt městského stavebního úřadu Franz Josef Arnold. Architektura ústeckých komunálních domů má rovněž silný politický akcent, byla totiž budována jako realizace volebního programu a užívána jako nástroj sociálně demokratické politické agitace.
Sraz v neděli 2. 10. ve 14,00, České mládeže 360/8, FF UJEP

Ústí nad Labem – Meziválečné sociální bydlení II.
Navazující procházka po Klíši věnovaná meziválečné architektuře bytových domů, které byly budovány jako komunální projekty správou města s architektem Pavlem Prouzou. Více než doporučujeme zúčastnit se předchozí úvodní přednášky. 
Sraz v neděli 2. 10. v 15,00 hodin, České mládeže 360/8, FF UJEP

Most - znovuzrozené město
Město Most je známé především dramatickými okolnostmi svého zániku a znovuzrození. Procházka s architektkou Janou Kubánkovou by měla připomenout stávající kvality tohoto modernistického města. Doprovodné přednášky dále představí možnosti revitalizace sídlišť a koncepčního rozvoje měst. 
Program: 
14,00 hodin - komentovaná vycházka po středu města, sraz 1. náměstí
16,00 hodin - přednáškový blok v ZUŠ, Moskevská
18,00 hodin - promítání filmu Kola versus auta v ZUŠ, Moskevská
V průběhu přednáškového bloku výtvarné workshopy pro děti.