e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Globální láska Jiřího Votruby v Galerii Kryt

publikováno: 28.9.2015, kategorie: Výstavy, autor: Radka Hodicová

Sdílet: facebook twitter google+

Po velmi úspěšné výstavě Proměny Blanky Bohdanové, která měla hojnou návštěvnost i velmi pozitivní ohlasy u diváků nejen z Klášterce nad Ohří, se v galerii Kryt představí další ze současných českých vynikajících výtvarníků. Je jím Jiří Votruba, malíř, grafik a ilustrátor, který má za sebou řadu výstav v České republice i v zahraničí.

Letos se například představil v českých centrech v Paříži a Tokiu, a nyní připravuje výstavu v Levantehaus v Hamburku. Mezi jeho další počiny patří design pro jazz klub AghaRTA, scénografická spolupráce s Národním divadlem na cyklu Opera nás baví či vizualizace festivalu vážné hudby La Folle Journée v Tokiu. Jeho rukopis je rozpoznatelný na první pohled, ilustroval mnohé dětské knížky a vytvořil i spoustu plakátů. 

Horské krajiny, na jejichž úpatí trůní obří teniska či další značkové výrobky. Votrubovy hravé, pop-artově laděné obrazy kriticky ukazují globalizovanou konzumní společnost. Jako ústřední motiv zde nacházíme červený balónek ve tvaru srdce. Tradiční symbol nejsilnějšího citu, který „i hory přenáší“, tu malíř zpodobnil jako prchavou pouťovou atrakci. „Globální společnosti k nám mluví řečí lásky: tvrdí, jak moc nás milují a že s námi chtějí trávit co nejvíc času, perou se o nás a slibují odměny za věrnost, ale všichni víme, že za tím vším stojí zcela přízemní obchod. Téhle účelové, masově nabízené lásky je dnes myslím po celé planetě až příliš – a přesto se znovu rádi necháme svést…,“ říká malíř, grafik a ilustrátor Jiří Votruba, který se již podruhé představí v klášterecké galerii Kryt. V roce 2012 jsme viděli jeho Globální portrét, a nyní nás čeká téma GlobaLove, ve kterém si opět vychutnáme originální autorův rukopis a jeho inspiraci pop-artem.  

Výstava GlobaLove v galerii Kryt bude zahájena ve čtvrtek 1. 10. 2015 v 17 hodin a potrvá do 26. 10. 2015.