e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend – 30. září až 2. října

publikováno: 28.9.2011, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

První říjnový víkend nabízí směsici zábavy pro dospělé i děti. Pro naše malé čtenáře máme třeba pohádky na hradě, výpravu za drakem nebo závody psích spřežení. Milovníci historie by si neměli nechat ujít napolenské cvičení v Kadani. Večerní program nabídne mostecké divadlo či klášterecký zámek.

Napoleonské cvičení
Do Smetanových sadů v Kadani dorazí v sobotu naopolenská vojska. Návštěvníky uvítá cvičení členů českých jednotek napoleonské historické rekonstrukce. K vidění bude dobová výzbroj, výstroj a povelová technika francouzské, rakouské či ruské pěchoty z období napoleonských válek. Od 10,00 do 12,00 hodin bude probíhat výcvik školy vojáka a pelotonu, od 14,00 hodin půjde městem  pochod, který se zastaví u hrobu francouzských vojáků z války o dědictví rakouské, od 15,30 hodin začíná ukázka střetnutí předních stráží z roku 1812 a od 16,30 hodin výcvik tirajérů a škola batalionu.

Den architektury
Každý, kdo si chce prohlédnout Nábřeží Maxipsa Fíka v Kadani společně s autory projektu nábřežní promenády, je zván v neděli 2. října ke Střelnici. V 15,00 hodin vyráží exkurze a v 17,00 hodin se pak na Střelnici koná k tomuto tématu přednáška.

100 let divadla
Mostecké profesionální divadlo si letos připomíná sto let od svého založení a jedním z bodů oslav je slavnostní galavečer v divadle, který se koná v pátek 30. září. Vzpomínkový večer vás provede všemi obdobími divadla – od německého přes divadlo pracujících po současné městské. Kromě různých projevů, skečů, scénech, uvidíte křest knihy o divadle, dokumentární film a vystoupení Pražského komorního baletu. Večer začíná v 19,00 hodin.

Jirkovský písňovar
Na zámku Červený hrádek u Jirkova se po celý víkend koná soutěžní festival, věnovaný sborovému zpěvu v oblasti populární hudby. Hlavním hostem letošního festivalu bude náš přední jazzový skladatel a pianista Karel Růžička. Zahajovací koncert začíná v pátek v 19,00 hodin a vystoupí loňský vítěz Celebration Jazz Mass AKCENT Liberec, dále Ventilky ZUŠ Jirkov, V.I.S. Gymnázium Chomutov a NONA PF UJEP a jejich přátelé. Soutěžní program startuje v sobotu v 10,00 a ve 14,00 hodin. Od 17,00 hodin si můžete vyslechnout na nádvoří uskupení Tres Tequilas a v 19,00 hodin budou vyhlášeni vítězové. Ve 21,00 hodin začíná společenský večer. V rámci festivalu vystupí v neděli 2. října od 15,00 hodin v Kostele Stětí sv. Jana v Kadani  sbory Indigo z Chomutova, Bestie a Ko.Mar z Plzně.

Noční věž
V sobotu 1. října od 20,00 do 22,00 bude možno vystoupit na zámeckou věž v Klášterci nad Ohří a prohlédnout si krásy Klášterce a nejbližšího okolí z výšky a v šeru noci. V 21,00 a 22,00 hodin bude na nádvoří zámku k vidění originální Živý klášterecký orloj.

Jiřinková slavnost
Interiéry zámku Velké Březno plné jiřin a dalších podzimních květů si můžete prohlédnout v sobotu a neděli. Zároveň se tu 1. října od 20,00 hodin koná poslední noční prohlídka této sezóny.

Závody psích spřežení
Ve dnech 1. a 2. října se ve městě Hrob na Teplicku přímo u hřbitova uskuteční již tradiční závody v mushingu Hrobská jízda 2011. Soutěží se v nejrůznějších kategoriích, například káry tažené psím spřežením a sprint, tedy běh se psem. Oblíbenou disciplínou je na této akci vyhlášená kategorie "dítě a pes". V sobotu je start od 11,00 hodin a v neděli od 10,00 hodin. Propozice a přihlášky zde: http://www.kskps.info/.

Pohádkový hrad
Z pohádky do pohádky je název akce, která se koná v sobotu 1. října na hradě Rýmzburg v Oseku. Děti se mohou těšit na strašidla a pohádkové postavičky, ukázky z pohádky. Program začíná ve 12,00 hodin a  v doprovodu krále a královny si děti zaskotačí celé odpoledne po hradě. Večer pak čeká odvážné stezka odvahy, nejprve pro děti, poté i pro dospělé.

Hornický drak
Poslední šance vidět důlního obra, draka Severuse, před zimním spánkem bude v sobotu 1. října. Výpravy k velkostroji KU800, který má přezdívku Březenský drak, odejdou z vrátnice Severočeských dolů v Březně u Chomutova v 10,00, ve 12,00 a ve 14,00 hodin. Součástí akce jsou výpravy do hlubin dolu. Podrobnosti v zítřejším článku.

Výstavy
Výstava grafik ze souboru Krásy Slovinska od Jože Žlause, umístěna ve výstavní chodbě na zámku Červený hrádek pomalu končí. 30. září bude nahrazena  fotografiemi Jiřího Kopeckého, který je pořídil na své cestě po Nepálu. Vernisáž výstavy fotografií, jejichž tématem je život v nejvyšším pohoří světa, proběhne na zámku 30. září od 17,00 hodin.  Návštěvníci si mohou fotografie prohlédnout každý den od 10 do 16 hodin. Výstava bude přístupná do 6. listopadu.