e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Žatec má nové muzeum a opět souvisí s pivem

publikováno: 28.8.2020, kategorie: Výstavy, autor: Tomáš Kassal/redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Ve zrekonstruované budově ze 13. století vedle Žateckého pivovaru se otevřeno nové Muzeum pivovarnictví. Doplnilo tak nabídku jiných expozic v Žatci, které věnují především zpracování chmele. Otevřené bude vždy od středy do neděle.

Nové muzeum vybudoval Žatecký pivovar v domě čp. 85. Kulturní památka s kamenným portálem ze 13. století byla ve špatném stavu, ale během 20 měsíců se změnila v chloubu města. Pivovar na rekonstrukci objektu využil dotaci z výzvy Ministerstva pro místní rozvoj. Z celkové částky 14 milionů získal pivovar 85 procent, zbytek nákladů hradil ze svého. „Je to logické pokračování toho, o co snažíme už dvacet let. A to, že vařit pivo není jen tak a že je to součást naší kultury,“ vysvětlil vznik muzea obchodní ředitel Žateckého pivovaru Radek Vincík.

Samotné muzeum tvoří vedle vstupního přízemí čtyři místnosti v patře domu a sklep. „Jedna místnost se zabývá vařením piva v Žatci od středověku po založení měšťanského pivovaru v roce 1801. Druhá místnost se věnuje samotnému měšťanskému pivovaru po rok 1989. Třetí místnost je technologická, je možné si i zahrát hru nebo si prohlédnout, jak se pivo vyrábí. Poslední místnost se zabývá pivovarnictvím na Žatecku. Dole ve sklepě je technologické video, které demonstruje, jak se vyrábělo pivo za první republiky,“ popsal muzeum autor expozice Milan Starec. Muzeum je otevřené od středy do neděle od 12,00 do 17,00 hodin.

V Žatci je možné navštívit i další expozice, které mají podobná téma - pěstování a zpracování chmele a vaření piva. Navštívit můžete Chmelařské muzeum, největší svého druhu na světě, pestrý a zábavný Chrám chmele a piva a příležitostně například Muzeum homolupulů.

Foto: Žatecký pivovar.