e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 30. srpna až 1. září

publikováno: 28.8.2019, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Je před námi poslední prázdninový víkend. S prázdninami se loučí hrady a zámky, také skanzen v Březně nebo františkánský klášter v Kadani. Přidáme také filmový, divadelní a hudební festival a pro sportovní fandy dva běžecké a jeden automobilový závod.

Hradozámecká noc
Poslední prázdninovou sobotu se můžete rozloučit s prázdninami na některém ze zámků či hradů. Čekají vás kostýmované prohlídky, sraz bílých paní, parforsní hon nebo úniková hra. V sobotu 31. srpna se otevřou zámky Stekník, Duchcov, Ploskovice, Krásný Dvůr a Libochovice a také hrad Házmburk. Podrobnosti o programech v článku Prázdniny na hradech a zámcích uzavře Hradozámecká noc.  

Rok žen v Peruci
Galerie U Plazíka na Peruci a autorka Květoslava Foitová zvou na vernisáž výstavy Moje pohledy, která je připravena na sobotu 31. srpna ve 14,00 hodin. Závěrečná výstava "Roku žen" patří fotografce, která si fotoaparátem splnila své sny o malování.  Díky své nové zálibě vytváří snové fotky květin, jako malovaných, plné pocitů a emocí. Výstavu můžete navštívit o víkendech a svátcích od 10,00 do 17,00 hodin až do 28. října.

Divadelní léto
Ve Stebně na Podbořansku zakončí prázdniny Stebenské divadelní léto, které se koná v sobotu 31. srpna od 14,00 hodin v altánu. Pobaví vás Divadlo Naoko Chomutov s pohádkou Popelka a představením pro dospělé Blesk a zahraje bluegrassová kapela Cobblestone. Vstupné dobrovolné.

Ecce homo
Okrašlovací spolek Stebno 2020 Vás zve na slavnostní  odhalení zrestaurované sochy "Ecce homo“, která stojí mezi kaštany u silážní jámy cestou ze Stebna do Blatna na Podbořansku. Akce se koná v sobotu 31. srpna v 10,00 hodin.

Škola volá
Připomenout to svým dětem můžete už v neděli 1. září v zahradě Františkánského kláštera v Kadani. Divadlo Hnedle vedle slibuje ale legraci i ve škole. Otevře se v neděli v 16,00 hodin. Děti mohou přivítat školní rok s písničkami a tancem. Vstupné 50 Kč.

Jirkovské vinobraní
Novou tradici se pokouší zavést v Jirkově, a sice oslavu vína. Program začíná v centru Jirkova v pátek 30. srpna ve 14 hodin, kdy se rozezní cimbálovka. Přijdou si však na své i milovníci dalších žánrů, protože večer zahraje třeba Kabát revival nebo Covers for lovers. V sobotu program začíná v 10,00 hodin, v šest se opět můžete těšit na cimbálovku. A mezi kulturním programem je samozřejmě připraveno jídlo a pití, moderuje Láďa Hruška.

Kulturní šmitec
Hudební tečku na kulturním létem udělá o víkendu zámek Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku. V pátek 30. srpna od 18,00 hodin budou hrát kapely v programu nazvaném Kulturní šmitec, vystoupí například KoondaHolla, Anatol Svahilec a další, vstupné 50 Kč. Hudba bude pokračovat i v sobotu, a to festival swingu a evergreenů. Poslechnout si ji můžete přijít od 10,00 do 17,00 hodin, vstupné dobrovolné.

Labutí píseň prázdnin
S prázdninami se loučí také Archeoskanzen v Březně u Loun. Na sobotu 31. srpna připravil pro návštěvníky výlet do pravěku. Prázdniny můžete vyprovodit společným bubnováním (v 11,00 a 15,00 hodin), koupáním v řece, opékáním buřtů nebo čarováním. Otevřeno od 10,00 do 17,00 hodin, vstupné dobrovolné. 

Netopýří noc
Večerní program na zámku Valeč na Karlovarsku v sobotu 31. srpna bude zaměřen na netopýry.  Čeká vás ukázka odchytu a kroužkování netopýrů, speciální ultrazvukový detektor vám pomůže nahlédnout do světa jejich neslyšitelných signálů, na přednášce se dozvíte o životě netopýrů, výstava z podzemí Karlovarského kraje představí zajímavý a skrytý svět zimujících netopýrů a děti i dospělí si budou moci zasoutěžit a vyzkoušet netopýří hry. Začátek v 19,00 hodin, nezapomeňte si teplé oblečení a baterku.

Výstava Dům
Na výstavišti v Lounech se koná od pátku do neděle výstava Dům 2019, která nabízí výrobky z oboru stavebnictví a zahrady. Dorazit má téměř 150 vystavovatelů. Otevřeno bude všechny tři dny od 9,00 do 17,00 hodin, vstupné je 60 Kč pro dospělé a 40 Kč pro děti a seniory. Na pátek jsou připraveny také semináři k pasivnímu domu.

Den sportu a zábavy
Tenisový klub lázně Evženie v Klášterci nad Ohří pořádá v sobotu 31. srpna sportovně-zábavný den pro veřejnost. Program začíná již v 9,00 hodin tenisovým turnajem dětí. Ve 13,00 hodin je pro děti a seniory připraven koloběžkový závod a poté turnaj v pétanque. Pro děti budou k dispozici atrakce, pěnová párty a diskotéky, pro starší živá hudba, grilování a opékání. Program končí v 21,00 hodin.

Společně do školy
Na letišti v Braňanech u Mostu mohou děti přivítat školní rok už v neděli 1. září. Od 9,00 hodin jsou připraveny vyhlídkové lety, od 10,00 pak zahájení soutěží. Pobaví vás zábavný program, hudba, soutěže, výtvarné dílny a malování na obličej. V kreslení navíc mohou děti soutěžit o vyhlídkový let. Uvidí také seskoky parašutistů a ukázky sportovních letadel. 

Korozluky Fest
Už po páté se naposledy koná na zámku v Korozlukách na Mostecku hudební festival. Letos se můžete těšit na skupiny Album (Chomutov), Folk Team (Brno), Neřež (Praha), Petr Kalandra Memory Band (Most) a Cumbal (Most), které se zde postupně představí. Vstupné v předprodeji 220 Kč, na místě 300 Kč. Prodejní místa: Městské divadlo v Mostě (pokladna), Turistické informační centrum (budova magistrátu), The Most Café, Nahrávací studio Ponte Records (budova knihovny v Mostě).

Filmový festival
Konec prázdnin bude v Litoměřicích patřit filmu. Ve dnech 30. 8. až 1. 9. se zde uskuteční již 19. Filmový festival -  přehlídka výrazných snímků, které není běžně možné vidět na velkém plátně. Letošním ústředním tématem je Touha a vášeň. Zahajovacím filmem bude v kině Máj v pátek v 18,00 hodin v české předpremiéře Parazit, vítěz festivalu v Cannes. Projekčními místy festivalu jsou – kino Máj, Letní kino na Střeleckém ostrově, kde bude také probíhat doprovodný program, dílna Litho Lito v Gotickém dvojčeti, divadélko Minimax v Základní umělecké škole.

Czech Truck Prix
Vrchol sezóny má před sebou mostecký autodrom, kde se od pátku 30. srpna koná Czech Truck Prix. Program odstartuje spanilou jízdou městem Most. Podrobnosti o doprovodném programu najdete zde.  

Noční prohlídka
Poslední letošní noční prohlídku nabídne v sobotu 31. srpna Horní Hrad u Stráže nad Ohří. Dvouhodinový historicko-mystifikační výlet po hradě a jeho okolí začíná ve 20,00 hodin.

Chomutovský půlmaratón
V sobotu 31. srpna startuje v Chomutově půlmaratón. Závodní kancelář bude otevřena na náměstí 1. máje od 8,00 hodin, hlavní závod startuje v 11,00 hodin, dětský o čtvrt hodiny později. Trať závodu vede okolím zooparku, Kamencového jezera a také do Bezručova údolí.

Mystery Run
Další možností zaběhat si bude charitativní běh Mystery Run v Oseku, respektive se startem na Dlouhé Louce. Začátek v 10,30 hodin. Jde o šifrovací závod pro jednotlivce i skupiny a připravena bude též zábavná a naučná trasa pro rodiče s dětmi. Start je v 11,00 hodin v sobotu 31. srpna.

Divadlo na zámku
Zámek v Teplicích bude po celý víkend patřit divadelní přehlídce. Hrát se bude na vnitřním nádvoří zámku od pátku 30. srpna do neděle 1. září. Pro děti jsou připraveny pohádky, vpodvečer koncert a večer divadelní představení pro dospělé. Program najdete v Kalendáři akcí.

Hasičské mistrovství
Tento pátek 30. srpna ve 13,00 hodin začíná v Ústí nad Labem 48. mistrovství České republiky v požárním sportu družstev HZS ČR a 66. mistrovství Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Všechny soutěžní disciplíny se uskuteční na Městském stadionu Ústí nad Labem, Masarykova 228.  První soutěžní den (pátek) bude zahájen výstupem na cvičnou věž a slavnostním ceremoniálem zahájení celého mistrovství. V sobotu hasiče čeká běh na 100 metrů s překážkami a štafeta 4 x 100 metrů. Neděle bude ve znamení požárního útoku a mistrovství bude oficiálně zakončeno. 

Další tipy včetně programů letních kin můžete vyhledávat prostřednictvím Kalendáře akcí.

Foto: Autodrom Most.