e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Seriál Sever bude mít ve čtvrtek předpremiéru v Bílině

publikováno: 28.8.2019, kategorie: Divadlo a film, autor: Magdalena Fraňková

Sdílet: facebook twitter google+

Kriminální minisérie Sever se vrací do Ústeckého kraje. Bílina, Teplice, Ústí nad Labem se staly ústředními kulisami seriálu. A právě v Bílině v Letním kině se ve čtvrtek 29. srpna od 20,30 hodin uskuteční předpremiéra prvních dvou dílů. Vstup na bílinskou předpremiéru je zdarma. Na televizních obrazovkách se seriál, jehož symbolem se stal vrch Bořeň, objeví 2. září.

Po úspěšném Raplovi je Sever dalším kriminálním seriálem, který se natáčel a také se odehrává na severu Čech. Jiří Mádl se stane nadějným kriminalistou, který naivně uvěří ve vyšší princip, za což je následně vytrestán. V šestidílném detektivním thrilleru ztvárňuje hlavní postavu, inženýra Petra Svobodu, který pracuje na stavebním odboru radnice. Poté, co se jako svědek brutální vraždy setkává se svým spolužákem z gymnázia, se rozhodne stát kriminalistou. Vyhovuje to jeho smyslu pro spravedlnost. Chce hrát fair, ale narazí. 

Kromě hlavní korupční kauzy, která se line celým seriálem, řeší každý díl jeden konkrétní kriminální případ. Štáb natáčel od prosince minulého roku do letošního května v trojúhelníku měst Teplice, Bílina a Ústí nad Labem. Symbolem seriálu je skalnatý vrch Bořeň. 

„Jsem rád, že prvními diváky Severu budou obyvatelé Bíliny, kam se po čase zase vracíme. I díky vstřícnosti městského úřadu probíhalo natáčení bez větších problémů. Možná, že se místní obyvatelé, kteří účinkovali v komparzu, na obrazovce sami najdou," říká producent Petr Bílek. Seriál režíroval Robert Sedláček, v Bílině se na předpremiéře objeví kromě něj objeví také herci Štěpán Benoniho a Aleš Bílík a kreativní producent Jan Lekeš. Dále hrají Eliška Křenková, Roman Luknár, Martin Havelka, Martin Pechlát a další.