e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Historické osmičky: Chomutovské muzeum chystá velké výstavy i oživené prohlídky

publikováno: 28.8.2018, kategorie: Výstavy, autor: Milena Bílková

Sdílet: facebook twitter google+

Na poslední čtvrtletí letošního roku chystá Oblastní muzeum v Chomutově hned několik výstav a akcí, které se věnují stoletému výročí vzniku Československa a konci 1. světové války. První z nich je v pátek 31. srpna vernisáž výstavy Od pádu orla k českému lvu, která přiblíží život v Chomutově před sto lety.

Originální myšlenkou této výstavy je navození historické situace pomocí osudů dvou fiktivních obyvatel Chomutova, národností Němce a Čecha. Seznámíme se s tím, jak se tehdy v Chomutově žilo, jaké měli lidé problémy a radosti, a především, jak oba muži prožívali vznik nového státu. K výstavě, která bude k vidění do 11. 11., je připraven atraktivní program pro školy. Vernisáž se koná v budově radnice v pátek 31. srpna od 16,00 hodin.

V sobotu 15. září si nenechte ujít zajímavý doprovodný program. Od 10,00 do 17,00 hodin svým vystoupením o vzniku republiky výstavu oživí skupina herců. Netradiční prohlídky formou živých obrazů budou probíhat po celý den v půlhodinových intervalech. 

historicke_vojaci_rakousko_1914.jpgVýstava „Velká válka a naše legie“ je součástí projektu Tři města – tři osudy, na kterém se podílela muzea z Chomutova, Mostu a Loun. Výstava proběhne od 22. září do 11. listopadu v Domě Jiřího Popela. K vidění budou autentické předměty – prvoválečné zbraně, odznaky, vyznamenání, výstroj, uniformy a další vybavení vojáků. Výstava bude doplněna bohatým programem zejména pro žáky a pro studenty středních škol. 

Velký zájem jistě vzbudí Den s Masarykem - akce pro školky plánovaná na 5. října od 9,00 do 12,00 hod. Ti nejmenší se seznámí se životem T. G. Masaryka a na památku si odnesou společnou fotografii s prvním československým prezidentem.

Muzeum chystá také zajímavé přednášky a komentované prohlídky. Ve výroční den, 28. října od 14,00 hodin to bude v budově radnice přednáška Vznik Československa o tom, jak byl přivítán vznik republiky v Chomutově se všemi peripetiemi, které to s sebou neslo. Ve stejný den od 11,00 hodin začíná v Domě Jiřího Popela komentovaná prohlídka výstavy „Velká válka a naše legie“. Kromě velmi zajímavého komentáře muzejního historika si návštěvníci budou moci vyzkoušet polní lazaret a vzít si do ruky dobové zbraně. Ve dnech 26. až 28. října bude v rámci oslav výročí muzeum zpřístupněno zdarma.

Na závěr obou velkých výstav, 11. listopadu připravuje muzeum od 14,00 do 16,00 hodin derniéru s interaktivními komentovanými prohlídkami.

Oblastní muzeum v Chomutově je otevřeno od úterý do pátku od 9,00 do 17,00 hodin, v sobotu pak od 13,00 do 17,00 hodin.

Foto: Demonstrace v Chomutově v roce 1919 a vojáci rakousko-uherské pěchoty z roku 1914. Obrazový materiál pochází ze sbírek Oblastního muzea v Chomutově.

P.I.