e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Babí léto v Dolním Poohří: Oslavy sklizně

publikováno: 28.8.2017, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Libuše Novotná Pokorná

Sdílet: facebook twitter google+

K závěru léta v úrodném Dolním Poohří patří neodmyslitelně oslavy sklizně. Slavit budou pěstitelé chmele, vína, cibule či jablek. Pro širokou veřejnost je to příležitost zapojit se do tradičních slavností sklonku léta a ochutnat úrodu.

Série zářijových slavností začne hned v pátek 1. září v Žatci, které už po šedesáté slaví Dočesnou nebo-li sklizeň chmele. Dvoudenní oslavy chmele a piva patří k nejnavštěvovanějším akcím v celém kraji. Přihlášeno je už 44 pivovarů a na několika pódiích ve městě se bude odehrávat bohatý hudební program, který najdete v tomto článku.

Celokrajskou oslavou zemědělců, ale i řemeslníků a producentů potravin jsou Dožínky v Peruci na Lounsku. Letos se konají v sobotu 9. září a začnou v 11 hodin průvodem a předáním dožínkových věnců. Uvidíte historickou i současnou zemědělskou techniku, nakoupíte ve stáncích, v programu je množství hudebních vystoupení, divadelních představení či šermířských soubojů. Vstup i parkování zdarma.

Račetice na Kadaňsku jsou vyhlášené pěstováním kvalitní cibule. Její vůně se bude linout dalším ročníkem Slavností cibule v sobotu 16. září. Vyzkoušet můžete sílu zdejší cibule a ochutnat spoustu jídel z ní, nechybí cibulové soutěže, hudební vystoupení či přehlídka zemědělské techniky.

Hned následující víkend oslaví město Kadaň sklizeň vína, pěstovaného v zahradách Františkánského kláštera. Tradiční Svatováclavské vinobraní vypukne v sobotu 23. září. Čekají vás ochutnávky moštu, burčáku i vína i tradice spojené se sklizní, jako je třeba otevírání hory. V rámci slavnosti budou probíhat i zkrácené prohlídky kláštera zdarma, vstupné na vinobraní je 50 Kč. 

Na závěr turistické sezóny chystá zámek Krásný Dvůr na Podbořansku Jablečný den. Uskuteční se již posedmé, a to 7. října. V tento den můžete navštívit jarmark na zámeckém nádvoří, zúčastnit se soutěží, jít na prohlídku zámku či parku nebo shlédnout některé z hudebních a divadelních vystoupení. Vstupné je 70 Kč, pro děti 30 Kč.

O všech akcích vás budeme podrobně informovat v článcích a Tipech na víkend.