e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Půlden v Chomutově: Bezručovým údolím

publikováno: 28.8.2014, kategorie: Sport, autor: eChomutov.cz

Sdílet: facebook twitter google+

Naučná stezka v Bezručově údolí v Chomutově skýtá jak poznání, tak krásnou procházku klidnou přírodou. Stezka je šest kilometrů dlouhá a na jednotlivých stanovištích se lidé dozví mnoho zajímavostí o přírodě. Trasa vede od louky nad rybníkem Hřebíkárna a sleduje pravý břeh Chomutovky až k místu, kde stával Třetí mlýn.

Přírodní park v údolí řeky Chomutovky patří mezi nejdelší, nejhlubší a také nejmalebnější doliny Krušných hor. V roce 2002 bylo prohlášeno za přírodní park. Park začíná v nadmořské výšce 380 metrů a táhne se až do 850 metrů nad mořem. V minulosti se mu říkalo Dolina nebo-li německy Grundtal a už od 19. století je vyhledávanou turistikou lokalitou. Své současné jméno získalo údolí až v roce 1946, bez nějakých zjevných souvislostí. Součástí údolí je také přehrada Kamenička, postavená na konci 19. století.

Třináct kilometrů dlouhým údolím v současnosti prochází několik turistických i cyklistických stezek včetně stezky naučné, která je opatřena několika informačními panely seznamujícími návštěvníky se zdejší flórou i faunou.  Parkem vede cyklostezka, kterou je možné využít nejen pro cyklistiku, ale pro in-line brusle. Pro občerstvení slouží penzion První mlýn. 

Další zajímavosti o tomto údolí hledejte na stránkách www.echomutov.cz.