e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Sladké slavnosti na Horním Hradě

publikováno: 28.7.2015, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Máte mlsný jazýček? Tak přijďte ochutnat různé druhy medu, porovnat vůně a příchutě českých i slovenských medovin a jistě nepohrdnete ani medovým pivem. Bude moci ochutnat například sortiment medu i medovin Muzea medoviny i středověké placky z kuchyně Petra Hrocha Bindera. To vše nabízí Sladké slavnosti Chvála medu na Horním Hradě u Stráže nad Ohří v sobotu 1. srpna.

Jste zvídaví? Podívejte se na včely pořádně zblízka. Během celého dne budou přístupné mikroskopy – můžete porovnat například špičatost jehly a včelího žihadla.

Máte chuť tvořit? Vyzkoušejte si tvorbu svíček z medových plástů.

Včelaříte? Včelařské potřeby zakoupíte během celého dne přímo na hradním nádvoří. Dostanete navíc rady i tipy a připraveny jsou odborné přednášky:

11,00 hodin - Získávání a využití propolisu (MVDr. Zdeněk Klíma)

12,00 hodin - Jak se získával med před 150 lety – premiéra repliky Hruschkova medometu (Ing. Petr Texl)

13,00 hodin - Získávání a využití pylu (MVDr. Zdeněk Klíma)

14,00 hodin - Hlavní přednáška: Včelí produkty a lidské zdraví (MVDr. Zdeněk Klíma)

15,30 hodin - Jak pečovat o med (Ing. Jaroslav L. Stibůrek)

16,00 hodin - Jak se získával med před 150 lety – replika Hruschkova medometu (Ing. Petr Texl)

Během dne si budete moci poslechnout hudební produkci skupin Chiomara a Jimiband. Divadelní představení pro děti přiveze Divadlo Petra Hrocha Bindera a orientální tance karlovarská skupina Carpe Diem. V Trofejním sále bude probíhat hudební pozvánka na srpnovou rockovou událost Prokletí (v 11,20 a 12,20 hodin). Děti i dospělí budou mít také možnost projet se na koních, od zadní hradní brány směrem ke kamennému mostu v zámeckých zahradách. Každý zájemce si bude moci vyzkoušet tvoření pískových mandal, výrobu svíček nebo zjistit, jak se získává med z plástu.

Vstupné pro děti je 80 Kč, pro dospělé 120 Kč.

Foto: Petr Táborský