e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Strážníci v Bílině opět kontrolovali herny, v síti uvízlo patnáct hráčů

publikováno: 28.7.2011, kategorie: Zajímavosti, autor: František Krejčí

Sdílet: facebook twitter google+

Strážníci Městské policie v Bílině zaznamenali při kontrolách heren v uplynulém týdnu patnáct hráčů, kteří jsou podezřelí ze zneužívání sociálních dávek. Kontroly heren provádí Městská policie Bílina namátkově již několik let, přičemž v posledních dvou letech se intenzita kontrol několikanásobně zvýšila.

Strážníci se při kontrolách prioritně zaměřují na hráče, u kterých vznikne podezření ze zneužívání sociálních dávek. Pokud podezření vznikne, oznamují takovou osobu na příslušné oddělení odboru sociálních věcí městského úřadu. Sociální odbor poté může konkrétním osobám část sociálních dávek vyplácet formou poukázek a to až do objemu 65 procent z celkové částky.

Jak uvedla vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Bílina Bc. Iva Zábojníková, Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje zásadní změnu při výplatách dávek. V dohledné době by se měly zavádět takzvané sociální karty, jejichž hlavním účelem má být zamezení zneužívání sociálních dávek. Technologie sociální karty bude zajišťovat nejen možnost doložit čerpání všech účelových prostředků, ale bude také schopna zabránit čerpání těchto prostředků na jiné než povolené složky. Česky řečeno, zavedením elektronických sociálních karet by se mělo zamezit zneužívání dávek.

Než však bude nový systém zaveden do praxe, nehodlá bílinská městská policie v kontrolách nikterak polevit a dle vyjádření ředitele MP Bílina pana Pavla Ryjáčka budou kontroly pokračovat i po zavedení systému karet. V hernách totiž nedochází pouze ke zneužívání dávek, ale mnohdy i k porušování zákonů, například v souvislosti s hraním dětí a mladistvých či podáváním alkoholu osobám mladším osmnácti let. Herny obecně přitahují osoby, které peníze na hazard získávají trestnou činností, což strážníkům paradoxně ulehčuje práci při pátrání po těchto osobách.