e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Mostečtí jachtaři vyhráli Velkou cenu na Lipně

publikováno: 28.6.2019, kategorie: Sport, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Zlato přivezli z víkendové Velké ceny kajutových plachetnic na Lipně mostečtí jachtaři. Tříčlenný tým Yacht Club Baník Most se tak s novou lodí vyšvihl mezi českou jachtařskou špičku. Velká cena kajutových plachetnic se jela po pětileté přestávce a byla neoficiálním mistrovstvím České republiky v této kategorii.

Na startu závodu v Černé v Pošumaví bylo osmnáct lodí. Na programu bylo šest okruhových rozjížděk. „Vítězství v obnovené Velké ceně je určitě pro nás i mostecký jachting velký úspěch,“ říká kormidelník týmu Martin Záchvěj. Posádku lodi doplňovali Tomáš Pinc a Hanka Gwenatadze.

Na Lipně závodil tým Yacht Club Baník Most i předcházející víkend, kdy se jel již devatenáctý ročník závodu kajutových lodí Lipno maraton, který je nejdelším závodem plachetnic na této vodní ploše. Pětičlenná mostecká posádka skončila na pátém místě. „Lipno maraton byl pro nás vlastně takovým tréninkem. Seznamujeme se s novou lodí a dáváme dohromady novou posádku. Že se trénink vyplatil, ukazuje zlato z Velké ceny,“ dodává Martin Záchvěj. Na Lipno se jachtaři z mosteckého klubu vrátí 13. července, kdy se jede Český pohár kajutových plachetnic.

Lipno patří mezi dočasná útočiště členů mosteckého jacht klubu, který po zániku vodní nádrže Benedikt nemá vlastní vodní plochu k tréninku či závodům. „Na Lipně v létě kotví víceposádkové lodě, zimoviště máme v loděnici na Benediktu, kde provádíme opravy a údržbu lodí. Část našich členů pak trénuje na Barboře v Oldřichově a dalších vodních plochách v republice, případně na moři,“ dodává jachtař Tomáš Pinc, který věří, že s dokončením Jezera Most se mosteckému jachtingu blýská na lepší časy.