e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tisíc let spali v Radobýlu

publikováno: 28.6.2017, kategorie: Výstavy, autor: Tereza Gvoždiáková

Sdílet: facebook twitter google+

To takhle stavíte silnici a najednou narazíte na unikátní, nebývale zachovalé, tisíc let staré pohřebiště. Noční můra všech stavařů, sen každého archeologa! Tak přesně to se stalo v roce 2007 u obce Mlékojedy na Litoměřicku. Rekonstruované hroby a další nálezy teď můžete vidět na výstavě v kadaňské Baště.

Od roku 2007 archeologové i historici zkoumali, bádali, psali pojednání a nyní jsou kostry a předměty, které tisíc let ležely pod zemí, konečně k vidění. I Vy můžete odhalit tajemství středověkého pohřbívání v rámci výstavy s podtitulem aneb Tisíc let spali v Radobýlu, kterou pořádá Ústav archeologické památkové péče severozápadních Čech, a k vidění bude v prostorách kadaňské středověké bašty. Působivou expozici sestavili MUDr. et Bc. Kryštof Derner a RNDr. Jana Kuljavceva Hlavová.

A co země po Radobýlem vlastně skrývala? Podařilo se najít 54 velmi zachovalých hrobů z 10. až 11. století, z nichž tři na výstavě uvidíte zrekonstruované v plné kráse. Společně s ostatky zemřelých obsahovaly také množství rituálních předmětů, ale i šperků, zbraní i věcí denní potřeby. Unikátním nálezem byla například hrozníčkovitá náušnice velkomoravského stylu, uložená v hrobě mladé ženy, která svědčí o výsadním postavení jejího vlastníka – získána mohla být jen díky osobním vazbám s tehdejší nejmocnější elitou. Vědce překvapil také nález muže s Perthesovou nemocí, který se dožil na tehdejší dobu vysokého věku, či mladé dívky poznamenané bojem s četnými nemocemi. I ostatní kostry nesou známky nemocí, s nimiž se dnes lékařská věda vypořádá bez obtíží, tehdy však každá z nich znamenala vážné riziko i dlouhou a obtížnou rehabilitaci.

Výstava bude přístupná do 30. září. V červnu a září ve všední dny kromě pondělí od 13,00 do 17,00 hodin a o víkendech od 10,00 do 17,00 hodin. O prázdninách od úterý do neděle od 10,00 do 17,00 hodin. Vstupné 30 Kč.