e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 30. června až 2. července

publikováno: 28.6.2017, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Konečně je tu začátek prázdnin. Oslavit ho můžete na slavnostech a festivalech v Hrobu, Košťanech, Litoměřicích, Klášterci nad Ohří nebo Oseku. Děti čekají za vysvědčení vstupy zdarma, školní škamna v Chomutově či vítání prázdnin v Březně. A v Terezíně se bude střílet.

Kanon Fest
Stát se na jeden den kanonýrem, taková je nabídka historického spolku města Bíliny, který pořádá v Terezíně na Kavalíru II. Kanon Fest. V pevnosti můžete projít výcvikem kanonýra a získat glej. Kanóny a kanonýři v uniformách z různých historických období předvedou umění dělostřelců, chybět nebudou i noční střelby s efekty, prohlédnout si můžete expozice terezínských muzeí a vybavení pevnosti. Vše doplní dobový kulturní program a hry pro děti. Vstupné je 80 Kč, pro děti od 6 let 50 Kč.

Hrobské slavnosti
Někde slaví stavbu kostela, někde jeho zboření. 400 let od vypálení a zboření protestatnského kostela si připomenou v Hrobu tento víkend. Program začne v pátek 30. června od 17,00 hodin koncerty a tvůrčím programem "přípravy na rekonstrukci vypálení kostela", výrobou kostýmů a rekvizit a od 21,00 hodin duchařským průvodem nazvaným Vzkříšení postav našich předků. Sobotní program začíná ve 14,00 hodin historickým průvodem. Chybět nebude hudba, královský turnaj, přehlídka místních souborů a konečně v 19,00 hodin zmíněná rekonstrukce událostí z roku 1617. Následuje hudební show, ohŇová show a ohňostroj. Vstup zdarma.

Železniční expozice
V budově železniční stanice Osek město se první prázdninový den otevře železniční expozice. Přístupná bude od 10,00 do 16,00 hodin, další možnost budete mít během osecké pouti 19. a 20. srpna.

Schwarzebergové a jejich Lounsko
Seznamte se první prázdninový den s rodem Schwarzenbergů a tím, co zanechali na Lounsku. Podvečer 1. července v Městské knihovně v Lounech bude patřit programu Schwarzenbergové a nejen jejich Lounsko. Čekají vás tance, divadlo, výstava i přednáška. Program začíná v 16,30 hodin, podrobnosti v článku

Slon v porcelánu
Porcelánovým městem Kláštercem nad Ohří zadupe první červencový den slon, tedy slon veskrze zábavný a přátelský. Rodinná festival na začátek léta Slon v porcelánu začne v letním kině v Klášterci nad Ohří 1. července od 18,00 hodin. Vystoupí Jirka Mucha & Band, Alchymie, Aneboafro, The Doors Revival (The End of Colours) - v roli Jima Morrisona známý herec Pavel Batěk. Moderuje Petr H. Batěk. Vstup zdarma.

Oslava horské dráhy
Společnost LOKO-MOTIV Chomutov pořádá jízdu zvláštního historického parního vlaku při příležitosti 145 výročí od zprovoznění horské dráhy z Chomutova do Vejprt. Akce se koná v sobotu 1. července. Historický parní vlak pojede z Klášterce nad Ohří (10,00 hodin), Kadaně Prunéřova (10,10) a Chomutova (10,35 hodin). Do Vejprt dorazí ve 13,45 hodin, zpátky odjezd v 15,35 hodin. V Křímově, kde vlak cca hodinu stojí, je výstava železničních exponátů budovaného železničního muzea a tradiční opékání špekáčků. Užít si můžete i noční jízdu, neboť z chomutovského nádraží pojede vlak v šest večer a z Vejprt se bude vracet v půl jedné v noci. Ve Vejprtech je připraven večerní rockový koncert v kulturním domě, kde vystoupí rockové skupiny Sundial, Hibernatus a Toska, začátek koncertu ve 20,30. Jízdenky stojí 80 Kč na parní vlak, na večerní 50 Kč.

Sympozium na hradě
Na Horním Hradě u Stráže nad Ohří začne v sobotu 1. července všeobecně umělecké sympozium, které potrvá až do příští neděle 8. července. Do tvůrčího procesu umělců můžete nahlížet denně od 9,00 do 19,00 hodin. Vernisáž děl se koná 8. července společně s noční prohlídkou.

Festival v klášteře
Areál cisterciáckého kláštera v Oseku první červencový den přivítá první ročník festivalu Klášter Fest Osek. Program začíná již po poledni, kdy bude patřit klášterní areál dětem. Během odpoledne vystoupí kapely Melodica, Pokáč, Crossband a Pavel Callta. V osm zahraje UDG, v deset O5 a Radeček a od půl dvanácté Mňága a Žďorp.

Večerní jízdy zooparkem
Od pátku 30. června si můžete každý pátek a sobotu užít projížďky večerním zooparkem v Chomutově. Safari Expres bude jezdit vždy ve 20,15 od zastávky před restaurací Tajga (vchod od Kamencového jezera). Jízdné pro dospělé je 80 Kč, pro děti 50 Kč. O tom, zda skutečně safari jezzdí, se informujte na tel. 474 629 917.

Vysvědčení postaru
Vemte děti v pátek do školy! Ale ne do obyčejné, té už mají po deseti měsících dost. Ve Staré škole ve Skanzenu Stará Ves v zooparku v Chomutově si mohou zkusit psaní násadkovým perem, klečení na hrachu nebo si nechat vyrobit dobovou fotografii s vysvědčením. Pozvání platí v pátek 30. června od 10,00 do 15,00 hodin.

Skokové derby
Ve tomto skanzenu Stará Ves v Chomutově se pak v sobotu 1. července konají jezdecké závody, skoky na koních v prostředí krušnohorské vesnice. K dispozici budou i poníci pro děti a občerstvení.

Filmový dokument
V pátek 30. června od 16,30 hodin můžete v renesanční Sladově v Žatci vidět dokumentární film z festivalu Jeden svět: 10 miliard - Co máte na talíři. Dozvíte se něco o tom, jak předejít potravinové katastrofě na Zemi.

Vítání prázdnin
Archeologický skanzen v Březně u Loun pro děti chystá hned na první prázdninový den, sobotu 1. července, pohodovou letní akci. Celý den budou připraveny soutěže jako střílení z luku a praku, stezka člověka zručného, souboje na kládě, vyrábění, zvířata na drbání a hlazení a oheň na opékání. Chybět nebude občerstvení a ke koupání bude k dispozici říční břeh Ohře. Vstupné je dobrovolné a otevřeno je od 9,00 do 17,00 hodin. 

Vernisáž v kostele
Díky Spolku přátel kostela svatého Vavřince ožívá přes léto půvabný kostelík v Želině u Kadaně, nad řekou Ohří. Po celý červenec si v kostelíku svatého Vavřince v Želině u Kadaně můžete každý víkend prohlédnout novou výstavu nazvanou Světelná instalace. Otevře se v sobotu 1. července. Kostel je otevřen od 10,00 do 18,00 hodin.

Prázdninový deník
Mají vaše děti na prázdniny všechno, co potřebují? A co takhle deník, do kterého si budou zapisovat všechna prožitá dobrodružství? Vyrobit si ho mohou zítra, v neděli 2. července odpoledne ve Františkánské zahradě kláštera v Kadani. Maro, studentka Katedry výtvarné kultury Pedagogické fakulty, je provede kouzelným světem zápisníků. Vyrobit si mohou různě velké zápisníky, z rozmanitými obálkami. Začátek je v 16,00 hodin a vstupné 40 korun.

Dárek pro děti
Město Terezín připravilo pro všechny školáky na pátek 30. června vstup do Retranchementu 5 (podzemní chodby a muzeum) a Kavalíru 2 (expozice Zažij 18. století, živá zvířátka, muzeum LaGrace) po předložení letošního vysvědčení zcela zdarma. Na známkách nezáleží.
Dalším místem, kam mohou děti za vysvědčení zdarma, je zámek v Benešově nad Ploučnicí. Ovšem tam už je potřeba mít samé jedničky. Jedničkáři zato mohou pozvat i své rodiče. Vstup zdarma platí 1. července jak pro dítě, tak pro dva dospělé.

Litoměřický kořen
Letos naposled je podtitul festivalu v letním kině na Střeleckém ostrově v Litoměřicích. Pořadatelé zvou na rozlučku s Litoměřickým kořenem od 30. června do 1. července. Hrát budou třeba Ty Syčáci, Zuby Nehry, Mucha, Divadlo Sklep, Bittová, Voňková, Koubek a další.

Woodstock po Severočesku
Další hudební festival se koná v Košťanech na Teplicku a nazvaný je Woodstockošťany. Hrají Real Incident, Dead Daniels, Kabát Revival a oblíbená rocková zábavová kapela Brutus. Začátek v pátek 30. června v 17,00 hodin.

Zahradní slavnost
Rozlučkovou slavnost před prázdninami pořádá Mateřské centrum Klubíčko v Litvínově. Koná se 1. července od 15,00 hodin na zahradě centra ve Studentské ulici 750. S sebou si vezměte něco dobrého na zub i oheň, čeká vás muzicírování, táborák, hrátky s pejsky a další. Vstupné 50 Kč za rodinu.

Hudební masakr
Tento pátek 30. června, v mosteckém Rokáči Vinohrady opět přitvrdí. Tvrdé kapely z drsného severu přivezou drsnou hudbu a drsné texty. Pozor, při poslechu může tvrdnout krev v žilách, proto pořadatelé nedoporučují návštěvu koncertu slabším jedincům. Drsně zahraje českolipská hardcore-crossover smečka Masakr, dále rap-hardcore banda Breed CZ z Varnsdorfu a večer uzavře heavy-hard rocková parta Vypal z Jestřebí. Začátek ve 21,00 hodin.

Foto: Sapéři Terezín.