e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Svěcený přiveze do Klášterce vzácné housle

publikováno: 28.6.2010, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Renata Malíková

Sdílet: facebook twitter google+

V Klášterci nad Ohří se finišuje s přípravami na Klášterecké hudební prameny. Festival, ve kterém se prolínají koncerty klasické hudby s interprety jiných žánrů, letos opět nabídne bohatý program. Začne od 2. července a potrvá do 11. července. Představí se celá plejáda vynikajících interpretů: mezi nimi Jitka Zelenková, Michal Dvořák a Radim Hladík. Komplet program najdete uvnitř článku.

Festival letos nabídne nejen vynikajícího sólotrumpetistu Vladimíra Rejlka, ale například i prvotřídní japonskou klavíristku Eri Goto. Přijede také stálice české popové scény Jitka Zelenková s pianistou Pavlem Větrovcem. V Klášterci vystoupí třeba i Michal Dvořák a Radim Hladík ve společném galakoncertě projektu Vivaldianno a skupiny Blue Effect. V průběhu festivalu se zájemci budou moci setkat s jedním z nejlepších současných houslařů mladé generace Františkem Kůsem a poslechnout si například i koncert unikátních historických houslí.

Nástroje budeme mít zapůjčené ze Švýcarska. Zazní nejslavnější italské housle 18. století a ve srovnání s tím i slavné české nástroje. Housle budou dovezeny v trezorech a po koncertě ihned odvezeny,“ říká pro e-region umělecký ředitel festivalu a slavný houslový virtuos Jaroslav Svěcený.

Vstupenky jsou už v prodeji. „Vstupné je podle typu koncertu. Pohybujeme se mezi 150 a 350 korunami,“ informuje ředitel odboru kultury Miroslav Foltýn.

Během festivalu Klášterecké hudební prameny bude současně probíhat výstava fotografických obrazů známého fotografa Jadrana Šetlíka.

PROGRAM:

2.července - nádvoří zámku 19.30
SLAVNOSTNÍ ZAHAJOVACÍ KONCERT
Jaroslav Svěcený-housle
Dana Vlachová-housle
Julie Svěcená-housle
Vladimír Rejlek-trubka
Virtuosi Pragenses-komorní orchestr

Unikátní koncert pro housle ,trubku a orchestr od Georga Philippa Telemanna,nádherná Suita in D pro trubku a orchestr Jeremiah Clarka či slavné instrumentální koncerty J.S.Bacha a Antonia Vivaldiho rozezní nádvoří kláštereckého zámku.

3.července - nádvoří zámku 19.30
GALAKONCERT ŽÁNRŮ
Jitka Zelenková-zpěv
Jaroslav Svěcený-housle
Pavel Větrovec-klavír

Stálice české popové scény se představí spolu s šéfem kapely Karla Gotta P.Větrovcem a houslovým virtuosem Jaroslavem Svěceným ve speciálním festivalovém programu.

4.července - nádvoří zámku 19.30
ČESKO-JAPONSKÝ VEČER
Eri Goto (Japonsko)-klavír
pěvecký sbor Vrabčáci,sbormistr Pavel Žúr Jaroslav Svěcený-housle Petr Hostinský-klavír

Jedna z nejlepších mladých japonských klavíristek zahraje hudbu Fryderyka Chopina a skvělý pěvecký sbor, který získal v letošním roce 1.cenu v belgickém Neerpeltu ,se představí reprezentativním repertoárovým výběrem.

5.července - Renesanční sál zámku 19.30
SVÁTEČNÍ SETKÁNÍ GENERACÍ
Jaroslav Svěcený-housle
Julie Svěcená-housle
Karel Untermüller-viola
Václav Mácha-klavír

Sváteční koncert nabídne v Renesanční sále zámku v Klášterci nad Ohří hudbu W.A.Mozarta,B.Smetany,J.Brahmse,I.Pleyela,M.Ravela,A.Piazolly,E.Ysaye a dalších autorů.Tento večer ozdobí i 16letá houslistka Julie Svěcená,která v letošním roce zvítězila v Mezinárodní rozhlasové soutěži Concertino Praga,vzápětí získala na prestižní mezinárodní soutěži Georga Philippa Telemanna v polské Poznani 2.místo a zvláštní cenu poroty ,,Největší osobnost soutěže".1.cenu obdržela v květnu tohoto roku i na Kocianově houslové soutěži v Ústí nad Orlicí.K.Untermüller patří k nejlepším českým violistům.

6.července - Renesanční sál zámku 19.30
SLAVNÉ HOUSLE ŠLECHTICKÝCH RODŮ
Jaroslav Svěcený-housle,viola a průvodní slovo Jitka Navrátilová-cembalo

Unikátní a tajuplná historie houslí,které pocházejí z významných šlechtických rodů,bude leitmotivem druhého svátečního večera.Zazní hudba A.Vivaldiho,A.Corelliho,G.Tartiniho,G.F.Händela,J.M.Leclaira,která
dokonale ladí se zámeckým prostředím.Po koncertě si bude možné vystavené housle prohlédnout zblízka.

8.července - nádvoří zámku 19.30
VIVALDIANNO 2010 A BLUE EFFECT
Jaroslav Svěcený-housle
Michal Dvořák-klávesy
Radim Hladík-kytara
Aleš Doležálek-didgeridoo
Jaime Garvizu(Bolívie) a Carlo Segara(Peru)-etnické nástroje Tomáš Waschinger-bicí nástroje Jiří Janouch-kytara Melody Quartett a další

Společný festivalový galakoncert projektu Vivaldianno 2010 a skupiny Blue Effect nabídne exkluzivní zážitek posluchačům všech generací.Spoluautoři-Michal Dvořák a Jaroslav Svěcený obdrželi za CD Vivaldianno platinovou desku.

9.července - Renesanční sál zámku 14.00
ZÁMECKÉ SETKÁNÍ S MISTREM HOUSLAŘEM
Vynikající mladý houslař František Kůs bude hostem Jaroslava Svěceného v odpoledním komponovaném programu,ve kterém bude řeč o současné výrobě houslí,o houslařské tradici v Čechách a jinde v Evropě.Budou zde k vidění opravdu nádherné mistrovské nástroje a také publikace Slavné evropské housle,ve které jsou na 140 barevných fotografiích zachyceny housle a smyčce čtyř století.

9.července - nádvoří zámku 19.30
CIMBAL CLASSIC
Dalibor Štrunc-cimbál
Cimbal Classic-multižánrový komorní soubor Jaroslav Svěcený-housle

Jeden z nejlepších současných virtuosů na cimbál se představí v originálním koncertním projektu,který propojuje různé žánry.

10.července - Renesanční sál zámku 14.00
KONCERT ÚČASTNÍKŮ MISTROVSKÝCH HOUSLOVÝCH KURZŮ Václav Mácha-klavír

Houslový virtuos Jaroslav Svěcený a profesorka pražské konzervatoře Dana Vlachová představí mladé talenty houslové hry.

10.července - nádvoří zámku 19.30
SLAVNOSTNÍ ZÁVĚREČNÝ GALAKONCERT
Jaroslav Svěcený-housle
Dana Vlachová-housle
vybraní účastníci mistrovských houslových kurzů Virtuosi Pragenses-komorní orchestr

Nádherné houslové koncerty Antonia Vivaldiho,J.S.Bacha a F.Kreislera v podání více jak dvou desítek interpretů budou obsahem festivalového epilogu.

Součástí festivalu Klášterecké hudební prameny bude také výstava fotografických obrazů proslulého českého fotografa Jadrana Šetlíka.