e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kadaňské památky se v sobotu otevírají, novinkou sezóny bude úniková hra

publikováno: 28.5.2020, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Tuto sobotu 30. května se poprvé otevřou památky v Kadani. Vystoupat můžete na obě městské věže, prohlédnout si novou výstavu v baště nebo navštívit Františkánský klášter a hrad. Městské muzeum už odtajnilo své plány na tuto sezónu. Na co se můžete těšit?

Od 30. května budou v běžném, tedy víkendovém provozu Mikulovická brána, Radniční věž, Bašta, Kadaňský hrad a Františkánský klášter.

V Baště s expozicí o vojenství na Kadaňsku bude nově otevřena etnografická výstava o životě domorodých kmenů na Nové Guinee. V rámci zářijových dnů Evropského dědictví budete moci navštívit komentovanou prohlídku s projekcemi.

V sobotu začínají i prohlídky hradu, kde se navíc 6. června otevře výstava věnovaná osobnosti Hanse Kudlicha, přezdívaného osvoboditel sedláků. Obě výstavy - v baště i na hradě budou přístupné do konce září. Chystáte-li se na návštěvu královského města, využijte některý z penzionů v Kadani.

Novinkou letošní sezóny bude úniková hra Klíč ke Kadani. Úkolem hráčů bude uniknout do hodiny ze zamčené Mikulovické brány. V každém z pater získají po splnění úkolů hráči indicie, které je dovedou ke klíčům. Poprvé si můžete zahrát 13. června, další termíny jsou 12. července a 29. srpna. "Další termíny budeme přidávat podle zájmu návštěvníků," informoval Petr Liebscher.

V polovině srpna by se měla opět konat pARTy ve františkánu, nad jejím osudem však stále visí otazník. Klášter chce v srpnu také uspořádat druhý ročník Medového odpoledne s jarmarkem, včelařskými přednáškami a soutěží o nejlepší med Kadaňska. "Zatím ještě nevíme, jak přizpůsobit ochutnávku medů hygienickým předpisům, ale určitě nějaký způsob najdeme," dodává Petr Liebscher.

Bohatý na program pak bude v Kadani a především v klášteře konec léta a podzim. Na tento čas se totiž přesouvají některé z akcí, které se nemohly konat na jaře kvůli koronavirovým omezením. V plánuje proto asijské odpoledne s ochutnávkami čaje v zahradě, koncert na historické a nevšední hudební nástroje, přednáškový večer k výročí úmrti barokního architekta Alliprandiho či přednáška k 700. výročí úmrtí Petra z Aspeltu. Byť byl zrušen srpnový Císařský den, pořadatelé předpokládají, že Svatováclavského vinobraní v září už se omezení nedotknou. Stejně tak by se měl konat na svatého Václava Den věží a rozhleden a tradiční říjnový Kirwitzerův den s přednáškami. Na vánoční svátky chystá klášter výstavu papírových betlémů a také adventní koncert.

Článek obsahuje P.I.