e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jubilejní Beethoven: Barokní koncert v barokním kostele

publikováno: 28.5.2019, kategorie: Hudba, autor: Magdalena Jenčíková

Sdílet: facebook twitter google+

Další červnovou zastávkou Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena budou v pátek 7. června Litoměřice. Barokní hudbu v barokním kostele, postaveném Octaviem Broggiem, představí soubor Barocco sempre Giovane s violistkou Kristinou Fialovou.

Dějištěm koncertu bude jedna z dominant Litoměřic, bývalý jezuitský kostel Zvěstování Panny Marie, stojící nedalo mostu přes řeku Labe. Stavitelem dnes odsvěceného kostela, postaveného pro jezuitský řád, byl barokní architekt Octavio Broggio. Dnes slouží Severočeské galerii výtvarného umění v Litoměřicích.

Na programu litoměřického koncertu budou převážně díla autorů 18. století – Johanna Sebastiana Bacha, Antonia Vivaldiho, Georga Philippa Telemanna či Carla Maria von Webera. Právě na tuto hudbu se zaměřuje komorní soubor Barocco sempre giovane, složený ze špičkových mladých českých profesionálních hudebníků. Jeho umělecký vedoucí, violoncellista Josef Krečmer, jej založil v roce 2004. Již během krátké doby od svého vzniku soubor účinkoval na stovkách koncertů a zařadil se mezi významná hudební tělesa. Stal se ozdobou mezinárodních hudebních festivalů, jeho koncerty vysílala Česká televize, Televize Noe, Český rozhlas, nahrává na CD a pořádá vlastní abonentní cykly koncertů. Každý z členů souboru je současně sólistou v některém z mnoha koncertů barokních mistrů, které má soubor v repertoáru (odtud název Barocco sempre giovane). Během svého působení však rozšířil svůj repertoár na všechna slohová období od baroka až po současnost, interpretuje a pro Český rozhlas nahrává též díla významných současných autorů, která mu byla věnována. 

Jako sólistka večera se představí Kristina Fialová, které se po získání titulu absolutního vítěze na mezinárodní soutěži Michala Spisaka v polských Katovicích v roce 2013 otevřely cesty na prestižní koncertní pódia. Kromě po zvání na slavný dánský Tivoli festival debutovala v proslulé Tonhalle Zürich, Sumida Triphony hall vTokiu, Gran Teatro Nacional v Limě, v sále Kolínské filharmonie a na MHF Pražské jaro 2015 vystoupila se samostatným recitálem. Hraje na italskou violu„Carlo Antonio Testore - Contrada 1745“.

Komorní koncert v litoměřickém kostele začíná  v pátek 7. června v 19,00 hodin.  Vstupenky budou v prodeji za 120 Kč na místě, senioři, děti a abonenti pořádající Severočeské filharmonie Teplice zaplatí polovinu.

Celé dění Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena můžete sledovat v květnu a červnu ve Speciálu Jubilejní Beethoven. Poslední květnový den vás seznámíme s programem koncertu Kubelíkova tria v teplickém Zahradním domě.