e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jirkov chce koupit bývalou synagogu, která slouží jako sběrna

publikováno: 28.5.2016, kategorie: Památky, autor: Eva Dušková

Sdílet: facebook twitter google+

Zanedbaná budova plná harampádí v ulici 5. května v Jirkově má naději na lepší budoucnost. Město Jirkov by ji totiž rádo koupilo a opravilo. Je to totiž bývalá synagoga, dnes je v ní sběrna surovin.

"Jakožto historický objekt si zaslouží lepší péči. Nejbližší podobná památka je až v Žatci,“ vysvětluje postoj města jirkovský starosta Radek Štejnar. Budova bývalé synagogy byla vybudována v letech 1846 až 1847, fungovala do třicátých let minulého století, po válce byla využívána jako skladiště. V současnosti ji stávající majitel využívá jako sběrnu surovin. Město Jirkov o koupi objektu usilovalo již před lety, vlastník však nejevil zájem.

Budovu v současnosti nabízí na webu realitní kancelář. Dle ústní informace, kterou město obdrželo od zástupce majitele, je prodejní cena dva miliony korun. Jde o prodej dvou pozemků o celkové rozlože 1 200 metrů čtverečních. „Pokud budeme mít o objekt zájem, bude se naše nabídka odvíjet od odhadní ceny. Pak bychom nechali kolem budovy provést parkové úpravy a synagogu opravili,“ dodává místostarostka Dana Jurštaková.