e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Beethovenův festival přiláká do regionu největší hvězdy

publikováno: 28.5.2015, kategorie: Hudba, autor: Magdaléna Jenčíková

Sdílet: facebook twitter google+

Dagmar Pecková, Pavel Šporcl a spousta dalších špičkových umělců. Taková je nabídka 51. ročníku Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena, který dnes, 28. května, začíná v Teplicích. Hudební festival s více než padesátiletou historií potrvá na severu Čech celý červen a posluchačům v Ústeckém kraji přinese celkem 18 koncertů.

Na loňský zahajovací koncert přiletěli přes Atlantik do Teplic sólisté newyorské Broadway a i letos úvodní koncert slibuje výjimečný umělecký zážitek. Švédský vynikající klavírista Carl Petersson, německá sopranistka Inga Lisa Lehr, mezzosopranistka Sara Allegretta, Danilo Formaggia, Eric Jordan z USA, Pražský filharmonický sbor a samozřejmě Severočeská filharmonie Teplice pod vedením šéfdirigenta Alfonsa Scarana. Festivalový maraton začíná už tento čtvrtek v koncertním sále Domu kultury v Teplicích, dále také pokračuje v dalších osmi severočeských městech – v Děčíně, Chomutově, Litoměřicích, Oseku, Jimlíně nebo ve Velkém Březně.

„Sólisté jsou už v Teplicích, jsou zde ubytováni a v těchto dnech absolvují zkoušky se Severočeskou filharmonií před čtvrtečním zahajovacím koncertem. Při troše štěstí je můžete potkat v centru města,“ říká za organizační tým Pavel Bašus ze Severočeské filharmonie Teplice.

„Hudební festival Ludwiga van Beethovena je největším hudebním festivalem, který se koná výhradně v Ústeckém kraji. Přípravy jsou nesmírně náročné, počínaje získáním hostujících umělců po kompletní zajištění organizace festivalu. Jsme ale rádi, že se letos koná už 51. ročník, který i tentokrát nabízí opravdu zajímavý program,“ dodává Roman Dietz, ředitel Severočeské filharmonie, která festival  pořádá s podporou Města Teplice, Ústeckého kraje a Ministerstva kultury.

Řada koncertů se uskuteční přímo v Teplicích, v Domě kultury nebo v Zahradním domě. V ostatních městech jsou to zámky, hrady nebo například osecký klášter. Hosté jsou i letos doslova z celého světa. Zastoupení mají nejenom evropské státy, ale také USA nebo Korea. Závěrečný koncert bude patřit světové mezzosopranistce Dagmar Peckové, která v Teplicích se Severočeskou filharmonií vystoupí 25. června pod vedením dlouholetého šéfdirigenta a nyní čestného šéfdirigenta Charlese Olivieri-Munroa.

Foto Dagmar Peckové: Ilona Sochorová