e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Start turistické sezóny v Litoměřicích zpestří výsadba vinné révy

publikováno: 28.4.2016, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Eva Břeňová

Sdílet: facebook twitter google+

Na nevšední zahájení letošní turistické sezóny zve Centrum cestovního ruchu Litoměřice. Začátek sezóny zpestří výsadba vinné révy, otevření vinařského infocentra, představení nové knihy i vernisáž výstavy Šrůtkových obrazů. Pestrý program se na nádvoří hradu uskuteční v pondělí 2. května v době od 17,00 do 19,00 hodin.

V duchu oslav 700. výročí narození krále Karla IV., které si letos připomínáme, dojde za účasti starosty města hned v úvodu k výsadbě tří sazenic vinné révy, které porostou přímo na nádvoří hradu.

Při té příležitosti dojde k otevření nového vinařského infocentra, které vzniklo v přízemí správní budovy na nádvoří hradu. „Návštěvníkům nabídne ke koupi v průběhu sezony, tedy od května do září každý den v týdnu od 11,00 do 16,00 hodin, upomínkové předměty, propagační materiály, ale i česká vína, která budou moci na nádvoří hradu nebo přímo v infocentru také ochutnat. Chybět nebude ani Královská kolekce vín speciálně adjustovaná Cechem českých vinařů u příležitosti oslav narození Karla IV.,“ informovala ředitelka CCR Anna Matulová.

Start turistické sezóny zpestří i představení právě vycházejícího Průvodce po vinařstvích na Litoměřicku. Publikace přibližuje zajímavou historii vinařství v našem regionu, zajímavosti z oboru vinařství a výrobní postupy. Především pak obsahuje sérii rozhovorů s vinaři, které jsou doplněny bohatou fotodokumentací. „V dalších částech pak čtenáři najdou také tipy na vinařské akce konané v regionu i rady o tom, co v souvislosti s koštováním vín a návštěvou vinařství nedělat,“ slibuje autor knihy Michal Závada, podle něhož publikace přináší atraktivní a přehlednou formou informace, které podobným způsobem dosud nebyly uveřejněny.

Slavnostní zahájení letošní turistické sezony pak ukončí vernisáž výstavy zhruba dvacítky děl pocházejících z dílny již nežijícího akademického malíře V. A. Šrůtka, které se zúčastní umělcova dcera, akademická malířka Ivana Grimmová.