e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Svátek dobré nálady a Pivní máj v Kryrech

publikováno: 28.4.2015, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Karel Fiala

Sdílet: facebook twitter google+

Recesistická oslava Čarodějnic a zejména Svátku práce v Kryrech na Podbořansku se opět po roce nezadržitelně blíží. Pořadatelská agentura sdružení RestArt přichystalo letos skutečně bohatý kulturní program pro všechny generace. Ti mladší si tradičně přijdou na své již první den slavností ve středu 30. dubna při pálení a Rockových čarodějnicích. Pokračovat bude program Pivním májem 1. května.

V duchu pohanského svátku Beltine a tradice pálení čarodějnic spolu se stavěním májky se rozeběhne kulturní program na hlavním pódiu přímo na náměstí Čsl. Armády. V téže době „proletí“ městem průvod malých i větších čarodějnic a čarodějů, aby na závěr svého sletu zapálili hranici s čarodějnicí. Samotné „Rockové čarodějnice“ odstartují mostečtí Snow Flovers. Ty následně vystřídá pražský punk – rockový Moped 56. Na ně naváže energický Second Chance s charizmatickou zpěvačkou Veronikou Fialovou, taktéž z Prahy. Po loňském úspěchu nemůže chybět řízný teplický Schlak. Pekelný večírek pak uzavře, v místních končinách stále populárnější, gothic – rocková Carpatia Castle. Akci bude moderovat Karel Fiala. Návštěvníci nebudou ochuzeni ani o speciální ohňovou show.

Do svátečního dne 1. máje, nebo-li „Pivního máje“, všechny místní obyvatele a návštěvníky města probudí svižná hudba Íši Baráka doprovázená zpěvem Petry Peterové. Před pódiem se pak vystřídá celá řada místních tanečních a pěveckých spolků a skupin, aby všem ukázali, že i Kryry mají talent. Recesistický prvomájový průvod všeho pracujícího lidu projde městem v pravé poledne. V jeho čele bude pochodovat sekce historických bubeníků a praporečníků. Na pestrobarevný průvod naváže průjezd alegorických vozů, motocyklů, bicyklů, šlapohybů a všelikeré jiné techniky. Bezprostředně po průvodu proběhne výřad historických vozidel a motocyklů u kostela na prostranství před Pečovatelským domem. Návštěvníci si budou moci v klidu a pohodě prohlédnout vozidla z bezprostřední blízkosti třeba cestou na Schillerovu rozhlednu.

Na stejném místě rozbalí svůj tábor i military sekce, kde si budou moci děti prohlédnout vojenskou výzbroj a výstroj, případně si zastřílet na impovizované střelnici. 

Poté již přijde na řadu česká lidovka. K poslechu i tanci zahraje Veselá trojka Pavla Kršky všem jistě dobře známá z TV Šlágr. Odpolední oslavy vyvrcholí připomínkou doby nedávno minulé. Pódium opanuje famózní revivalový orchestr Kroky Michala Davida s největšími hity českého hitmakera! Ale ještě před tím vystoupí skoro domácí pop – rocková formace Full time. Slavnosti uzavře taneční zábava s mosteckou kapelou Igloo na fčely.

Oslavy samozřejmě oživí doplňkový program v podobě pouťových atrakcí, velkého jarmarečního prodeje a dětského koutku s velkým nafukovacím hradem i skluzavkou. Zájemci z řad dětí i dospělých se budou moci projet v historickém BVP (bojové vozidlo pěchoty), nebo se mohou nechat vyfotit s disneyovskými postavičkami Mickie a Minnie, či s modelkami z oficiálních plakátů Svátku dobré nálady. A možná i letos přijde zahrát (v místních končinách již pomalu zdomácnělý a stále populárnější) vietnamský kuchař Le Quang Dao alias „Zpívající nudle“. Celý programový blok je přístupný po oba dva dny oslav zdarma.