e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ústecký kraj zve odborníky z EU na studijní cestu do dolů

publikováno: 28.4.2011, kategorie: Zajímavosti, autor: Magdalena Hanáčková

Sdílet: facebook twitter google+

Do Ústeckého kraje dorazí v červnu odborníci z Evropské unie, aby si prohlédli unikátní krajinu Ústeckého kraje, kde se spojuje oblast těžby s již revitalizovanými plochami. Konkrétně se jedná o členy komise ENVE, které pozvala hejtmanka Jana Vaňhová. Tématem jejich studijní cesty je Produkce energie z fosilních paliv a obnovitelných zdrojů ve vztahu k ochraně životního prostředí i obnovy krajiny po těžební činnosti.

Komise navštíví důl Tušimice a obec Březno, která získala opakovaně ocenění v soutěži Vesnice roku, informační centrum moderní elektrárny Ledvice a rekultivovanou krajinu Radovesice. Cílem cesty je podpořit možnosti pokračování udržitelné těžby a energetického využití domácího zdroje primární energie – hnědého uhlí, ale také získat odpovídající prostředky pro komplexní rekultivaci, revitalizaci a resocializaci území, kde probíhala, probíhá a bude probíhat povrchová těžba uhlí.

Ústecký kraj je energetickým centrem České republiky. Probíhá zde těžba hnědého uhlí a na tu je navázaná činnost elektráren. Postupně se ale vytěžené plochy rekultivují a jednou bude v Ústeckém kraji nádherná, turisticky atraktivní krajina plná jezer. Nyní mají členové komise ENVE výjimečnou příležitost vidět obojí – původní doly i rekultivované oblasti – a stát se svědky transformace krajiny,“ přibližuje důvod pozvání hejtmanka Jana Vaňhová.

Studijní cestu připravuje Ústecký kraj ve spolupráci s partnery, kterými jsou ČEZ a.s. a Severočeské doly, a.s.