e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jan Budař jak jej spíše neznáme

publikováno: 28.4.2011, kategorie: Hudba, autor: Jiří Navrátil

Sdílet: facebook twitter google+

I ti, kteří se ve svém dilematu jít či nejít (do divadla), řídí tím jak moc či zda vůbec někoho znají z televize nebo z kina se konečně dočkají. 2. května vystoupí v Městském divadle v Žatci Jan Budař. Herec, moderátor, režisér a písničkář, který do širšího diváckého povědomí vstoupil rolí nesmělého Standy ve filmu Nuda v Brně a nedávno moderoval Českého Lva, kterého i získal za režii filmu Pouta.

Jan Budař zde ovšem nebude účinkovat v žádné hře ani nebude moderovat. Bude hrát n na piano a kytaru, a zpívat písně, které většinou sám napsal. Spolu s ním se na podiu objeví spoluhráč z kapely Eliščin band, kytarista Roman Jedlička.

Jan Budař je totiž nejen známý a českými lvy oceněný herec, režisér a moderátor.
Jeho umělecký záběr sahá i do hudby. Je písničkářem, těžko však říci zda rockovým či folkovým. Určitě svérázným.

Je členem skupiny Eliščin band, založené už v roce 2004. Skupina hrává po klubech, festivalech jiných akcích, jen do Českého slavíka ještě nepronikla.

Jeho písně a jeho písničkářství jsou tak trochu zvláštní odrůdou na české hudební scéně.
Někdy po prvních slovech není jisto, jestli to co zpívá myslí vážně nebo je to jen jiný druh humoru. Většinou je správně ta druhá varianta. Jestliže si Bob Dylan kdysi napsal na své album „Nobody sings Dylan like Dylan“, platí to v ještě větší míře o Janu Budařovi. Jeho písně mají svou sílu i díky jeho nezpěváckému podání. Jan Budař své písně ani tolik nezpívá jako spíše hraje. Což ovšem neznamená, že neumí zpívat. Většinou hraje na piano ale rozumí si i s kytarou. Se skupinou Eliščin Band vydali dvě desky: Uletěl Orlovi a Proměny.

Pokud nekoncertuje zrovna s Eliščiným Bandem nebo někde nehraje či nemoderuje vyjíždí s kytaristou Romanem Jedličkou jako akustické duo.

Možná je to ta lepší varianta pro divadlo. Při absenci kapely za zády vynikne víc z jeho košaté umělecké osobnosti. Zpívá a píše o velkých i malých, vážných i veselých věcech. O krizi středního věku, o makrele z konzervy, o nacistické brožurce, o lásce a napsal i píseň pro nový film Lidice.

2. května nás v Městském divadle čeká velice zajímavý večer. Bude dost prostoru pro smích i trochu zamyšlení, a ještě více akustic dance music, jak někdy označuje skupina Eliščin band svůj styl. Bude to zábava pro všechny - ale v tom nejlepším slova smyslu.

Na stránce http://bandzone.cz/janbudaraeliscinband je možnost si poslechnout 19 skladeb z obou alb a jednu novinku.