e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

O víkendu se otevírají hrady a zámky

publikováno: 28.3.2018, kategorie: Památky, autor: Tomáš Pospíšil

Sdílet: facebook twitter google+

Hrady, zámky a další památky v Ústeckém kraji ve správě Národního památkového ústavu otevírají na Velký pátek. Sezona 2018 bude ve znamení diplomacie a Století republiky. Na pěti státních zámcích se návštěvníci vydají po stopách šlechty českých zemí v evropské diplomacii. Osmičková výročí si připomenou výstavními projekty na zámku Stekník a ve skanzenu v Zubrnicích.

„I letos NPÚ pokračuje v projektu Po stopách šlechtických rodů. Po loňském Roku renesanční šlechty přichází projekt Šlechta českých zemí v evropské diplomacii. Jsem velmi rád, že zámky Benešov nad Ploučnicí, Duchcov, Jezeří, Krásný Dvůr a Velké Březno mohou přiblížit veřejnosti diplomatické aktivity významných šlechtických rodů,“ uvádí ředitel Územní památkové správy v Praze Dušan Michelfeit.

Výstava Vchynský – diplomat ve službách Valdštejna v Benešově nad Ploučnicí od června do října představí roli hraběte Viléma Kinského ze Vchynic a Tetova v letech 1630–1634 při spiknutí Albrechta z Valdštejna proti císaři Ferdinandovi II. Štýrskému. Kostýmované prohlídky Duchcova během prázdnin připomenou nejznámějšího milovníka Giacoma Casanovu jako intrikána, špiona a diplomata. Od července do října přiblíží výstava na zámku Jezeří osudy některých příslušníků české šlechty, kteří se po vzniku československého státu v roce 1918 aktivně zapojili do společenské a politické činnosti. Kostýmované noční prohlídky na zámku Krásný Dvůr představí první majitele z rodu Černínů i orientální kuchyni. Další speciální prohlídky nabídne i Velké Březno. 

Do projektu Století republiky se zapojí zámek Stekník výstavou Jak se češe do věrtele. Od května do října přiblíží chmelové brigády z období 50. a 60. let, kdy byl zámek pod správou Československého státního statku využíván jako ubytovna brigádníků. Výstavy ve skanzenu v Zubrnicích zas ukáží, jakými změnami prošel český venkov mezi lety 1938 a 1988.

Na jaké další se můžete těšit? V sobotu 26. května nastane Středověký den na hradě Házmburk. Připravena jsou divadelní představení nebo šermířská vystoupení. Na jaře začne výstava Šlechtická sídla ve stínu prezidentských dekretů, která se věnuje osudům zámku Krásný Dvůr ve 20. století. Výstava nahlíží problematiku nacionalizace šlechty v Československu, angažovanosti některých šlechtických rodů a jednotlivých osobností v nacistickém hnutí. Současně sleduje osudy historických sídel patřících těmto rodům ve 20. století a cestu mobiliáře převzatého z nich po konfiskaci do různých institucí. Novinkou na zámku Ploskovice budou komentované prohlídky parku. Prohlídky s odborným komentářem botanika se budou konat od dubna do září ve vybrané dny. Návštěvníci se dozvědí, jak vypadal park v 18. století a které původní rostliny se zde dochovaly. O tradiční svatovavřinecké pouti v srpnu zámek Libochovice otevře pro veřejnost skleník. Prohlídky zámku pro rodiny s dětmi doplní ve večerních hodinách vystoupení skupiny historického šermu a ohňová show. 

V průběhu roku se vybrané hrady a zámky zapojí do řady společných akcí jako je např. Noc kostelů, Dny evropského dědictví, Mezinárodní den památek nebo Víkend otevřených zahrad. Do tradiční Hradozámecké noci poslední sobotu v měsíci srpnu se v Ústeckém kraji zapojí nově i Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě.